Publicat 03/09/2015 18:23

El Consell de l'Aigua aprova l'esborrany del Pla Hidrològic de l'Ebre

El Ministeri també li dóna a conèixer el contingut del Pla de Gestió de Risc d'Inundacions

SARAGOSSA, 3 set. (EUROPA PRESS) -

El Consell de l'Aigua de la Demarcació Hidrogràfica de l'Ebre ha informat favorablement sobre l'esborrany del nou pla de conca que revisa i millora l'aprovat en el primer cicle "i avança de manera significativa respecte als plans aprovats el 1998".

Així ho ha precisat el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient en una nota de premsa, en què ha indicat que "es tracta d'un text que recull, no només les principals recomanacions formulades per la Unió Europea per millorar els plans del primer cicle, sinó que també assumeix els compromisos assolits en l'Acord d'Associació per al pròxim programa de fons europeus, de manera que s'evita que es bloquegin aquests fons".

En concret, l'esborrany del nou pla incorpora tots els continguts que segons la Llei d'Aigües són obligatoris, així com aquelles matèries que són fruit de la revisió dels plans del primer cicle, han apuntat les mateixes fonts.

Des del Ministeri han exposat que entre les millores d'aquest document es troben els "avenços" en la caracterització, la identificació i la definició de totes les masses d'aigua; l'actualització de l'inventari de pressions i l'anàlisi de pressions i impactes, i l'increment dels cabals mínims en onze punts més, de manera que s'estableixin 52 punts a la conca de l'Ebre "amb cabals ecològics definits i de compliment obligat".

A més, el nou text recull l'actualització de l'inventari de zones protegides, "que ara és més coherent amb la informació de Xarxa Natura" i el reforç dels programes de seguiment de les masses d'aigua, que ha permès completar el diagnòstic de les que no havien estat diagnosticades en el primer cicle, ha assenyalat.

ESTUDI SOBRE ELS COSTOS DE L'AIGUA

També preveu la incorporació d'un estudi sobre la recuperació del cost dels serveis de l'aigua més "ampli i comprensible que el del primer cicle", que inclou una avaluació del cost ambiental.

Alhora, compta amb la reorganització dels programes de mesures seguint la classificació adoptada per la Comissió Europea, "que reorienta el seu enfocament cap a la correcció de les pressions sobre les masses d'aigua i fa una distinció entre les mesures orientades a la consecució dels objectius ambientals i les dirigides a l'atenció de les demandes".

CONSELL NACIONAL DE L'AIGUA

El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha assenyalat que l'esborrany del nou pla ha complert escrupolosament amb la tramitació que marca la llei i s'ha sotmès a un "ampli procés" d'informació pública, que s'ha saldat amb la incorporació total o parcial de 36 al·legacions que han permès millorar el text, ha indicat.

A més, i en paral·lel, s'ha completat l'Avaluació Ambiental Estratègica del document que, una vegada superat aquest tràmit, se sotmetrà al dictamen del Consell Nacional de l'Aigua abans de la seva aprovació definitiva per part del Govern espanyol mitjançant un Reial decret de Consell de Ministres.

Així, l'Executiu central "continua complint els terminis per poder tenir revisats tots els plans de conca de competència estatal abans que acabi l'any, tal com estableix la Directiva Europea", han sostingut les mateixes fonts.

Des del Ministeri han remarcat que aprovar en temps i forma el segon cicle de planificació permetrà disposar d'informació detallada i actual sobre la situació de les masses d'aigua i els seus ecosistemes associats, i compassar el ritme de planificació espanyol amb el de la resta dels països europeus, amb el que això suposarà "a l'hora, per exemple, de poder disposar de fons comunitaris".

PLA D'INUNDACIONS

D'altra banda, el Ministeri ha indicat que també s'ha informat tant al Comitè d'Autoritats Competents, com el Consell de l'Aigua del contingut del projecte de Pla de Gestió de Risc d'Inundacions.

Amb aquest document culmina la implantació de la Directiva Marc Europea relativa a l'avaluació i gestió dels riscos d'inundació i ara passarà a informe del Consell Nacional de l'Aigua, tràmit previ a la seva aprovació com a Reial decret per part del Consell de Ministres, prevista per a finals d'any, després d'haver rebut també el vistiplau de la Comissió Nacional de Protecció Civil.

Aquest projecte s'ha sotmès a un període de consulta pública de tres mesos i el seu contingut "s'ha redactat comptant amb la resta d'Administracions implicades en la gestió d'avingudes" en totes les fases d'aplicació de la Directiva Europea --delimitació de zones de risc, elaboració de mapes de perillositat i risc i definició del Pla--.

L'horitzó d'aplicació de les mesures del Pla de Gestió 2021 és el mateix que el del Pla Hidrològic de la Demarcació de l'Ebre.

El contingut marca les vies de coordinació i cooperació entre les diferents Administracions competents en aquest camp, que són les Comunitats autònomes, ajuntaments, confederacions hidrogràfiques, Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar i Direcció General de l'Aigua, han aclarit des del Ministeri.

Alhora, han detallat que a això se suma "l'aposta per una necessària conscienciació social, incrementant la percepció del risc d'inundació perquè s'assumeixin mesures d'autoprotecció".

El Ministeri ha exposat que amb aquests plans es busca millorar el coneixement per a una adequada gestió del risc i "augmentar la capacitat predictiva davant de situacions d'avingudes, tant meteorològica com hidrològica i de Protecció Civil, de manera que es reconegui l'existència sempre d'un grau d'incertesa".

Altres dels seus objectius són racionalitzar l'ordenació del territori i la gestió de l'exposició a les zones inundables; optimitzar els sistemes de defensa i de laminació d'avingudes; disminuir la vulnerabilitat dels elements en zones inundables i contribuir a mantenir el bon estat ecològic de les masses d'aigua en les seves condicions hidromorfològiques, han conclòs les fonts ministerials.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés