Actualitzat 12/06/2014 18:52

El Consell d'Estat demana adequar l'escolarització en castellà a la Constitució

Creu que el decret no té la "necessària precisió" en qüestions rellevants

BARCELONA, 12 juny (EUROPA PRESS) -

El Consell d'Estat ha demanat al Govern rectificar el projecte de Reial decret que desenvolupa la disposició addicional 38 de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) que obliga la Generalitat a pagar una escola privada per garantir l'educació en castellà als alumnes els pares dels quals així ho requereixin.

En un informe amb data de 29 de maig sobre la disposició 38 --'Llengua castellana, llengües cooficials i llengües que gaudeixen de protecció legal'--, a què ha tingut accés Europa Press, la institució "aconsella dur a terme un desenvolupament que atengui a les previsions legals a desenvolupar i al marc constitucional en què ha d'inserir-se".

Segons afirma, el desenvolupament normatiu de la disposició "no ho fa de manera adequada", doncs ni la memòria ni el projecte ofereixen elements suficients per determinar la raonabilitat de l'oferta d'ensenyament i els límits i les condicions de l'assumpció de la despesa efectiva d'escolarització per l'Estat i el seu subsegüent càrrec a les comunitats.

Destaca que el projecte "manca de la necessària precisió en qüestions rellevants" pel seu caràcter de norma reglamentària, i reitera la falta de criteri que permeti valorar la proporció raonable entre les llengües i les despeses d'escolarització.

Aquest òrgan sosté que l'elevat nivell de conflictivitat competencial que presenta normalment la matèria educativa és una realitat que "ha de ser considerada en aquest àmbit concret", amb la finalitat de garantir l'adequació de les diferents normes a l'ordre de distribució de competències i a la seva interpretació pel Tribunal Constitucional (TC).

El Consell fa aquesta afirmació després de recordar que el ple del TC ha acordat admetre a tràmit recursos d'inconstitucionalitat sobre la disposició en qüestió, entre els quals hi ha el de la Generalitat.

La disposició afirma que, si la programació anual de l'Administració educativa competent no garanteix una oferta docent sostinguda amb fons públics en què el castellà sigui vehicular, "el Ministeri d'Educació assumirà íntegrament, per compte de l'administració educativa corresponent, les despeses d'escolarització d'aquests alumnes en centres privats".

Sobre la coordinació de l'activitat financera de l'Estat i les Comunitats Autònomes, el Consell conclou que es troba a faltar una "valoració adequada de l'impacte d'aquesta iniciativa normativa en les Comunitats Autònomes implicades", en línia amb allò establert a la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.

OBSERVACIONS

Critica el títol mateix del projecte en afirmar que "excedeix els contorns admissibles i és excessivament prolix", i creu que caldria incloure-hi una referència sobre la compensació de les despeses d'escolarització.

A més, considera "un tant excessiu" el termini de sis mesos de durada del procediment i veu més coherent que en siguin tres, ja que pot passar que el reconeixement o denegació d'aquest dret es produeixi cap a final de curs i perjudicar les famílies afectades.

També sol·licita revisar o suprimir l'article 2.2, en què es consideren no raonable les ofertes d'ensenyament en castellà que impliquin l'escolarització fora del municipi del domicili o zona d'escolarització, perquè trasllada a les autonomies "la càrrega de justificar la raonabilitat de la seva oferta d'ensenyament en castellà sense precisar el moment en què caldrà desplegar els seus efectes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés