Actualitzat 10/3/2020 14:53:52 +00:00 CET

Un pacient es cura de la sida després de més de dos anys sense medicació

Virus del sida
TWITTER - Archivo

BARCELONA, 10 mar� (EUROPA PRESS) -

Un pacient de Londres s'ha convertit en el segon cas a curar-se de la sida, perquè encara no se li detecta en sang, líquid cefalorraquidi, teixit intestinal i semen 29 mesos després de la interrupció del tractament, segons un estudi que han coordinat l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa i el University Medical Center d'Utrecht (Països Baixos).

La revista 'The Lancet HIV' ha publicat aquest dimarts l'estudi que presenta el tercer cas de remissió a llarg termini del VIH després d'un trasplantament de medul·la òssia: un pacient de Düsseldorf (Alemanya) que fa 14 mesos que no presenta el virus en absència de medicació antirretroviral.

Els investigadors diferencien els conceptes de 'curació' i 'remissió a llarg termini' en funció del temps que ha transcorregut sense rebot viral des de la interrupció de la medicació, per la qual cosa quan es va publicar inicialment el cas de Londres es va insistir a no parlar de curació.

Les anàlisis del cas de Londres detecten nivells molt baixos de genoma de VIH en teixits limfoides, però es tracta de material genètic defectuós que no té la capacitat de replicar i, per tant, no és infecciós.

L'estudi detalla que quan les persones amb infecció pel VIH interrompen el tractament, el virus rebota al llarg de les primeres quatre setmanes.

Aquests tres casos sense rebot es deuen al fet que les cèl·lules del donant són resistents i, a mesura que van reemplaçant les cèl·lules del receptor després del trasplantament, disminueixen les possibilitats d'infecció pel virus, que acaba desapareixent.

L'investigador de l'IrsiCaixa Javier Martínez-Picado ha reconegut malgrat els resultats que encara queden certes barreres a enderrocar abans que l'edició genètica es pugui utilitzar com una estratègia de cura escalable per a tota la població".