Publicat 16/04/2020 16:16

El confinament a les ciutats provoca "una trampa ecològica" per als animals

Un treballador de Glovo amb bicicleta pel Passeig de Gracia, buit durant el primer dia laborable de la segona setmana des que es va decretar l'estat d'alarma, a Barcelona/Catalunya (Espanya) a 23 de mar de 2020.
David Zorrakino - Europa Press

CERDANYOLA DEL VALLS (BARCELONA), 16 abr. (EUROPA PRESS) -

L'impacte del confinament a les ciutats amb poca o nulla circulació de vehicles i de persones est provocant "una trampa ecolgica" per als animals, que estan ocupant llocs a les urbs poc habituals.

Un concepte que defineix una "falsa percepció que les ciutats són llocs adequats per viure", tal com ha explicat el Centre d'Investigació Ecolgica i Aplicacions Forestals de la Universitat Autnoma de Barcelona (Creaf-UAB) aquest dijous en un comunicat.

Ha apuntat que aquests canvis seran "efímers" i la majoria desapareixeran una vegada l'activitat humana torni als nivells anteriors a qu es decretés el confinament de la població.

La situació que es viu ha perms que alguns ocells cantin a una freqüncia més alta que fora dels nuclis urbans, alguna cosa que podria mantenir-se, així com la disminució d'espcies com els coloms, les gavines i les rates, perqu depenen de l'aliment generat pels humans i davant la sensible rebaixa d'aquesta activitat poden quedar afectats.

El Creaf ha assenyalat la possibilitat que certs animals perdin la por als humans, posant com a exemple que s'hagi vist un puma a Xile i lleopards a l'Índia, perqu els "grans depredadors" eviten concentracions per es poden habituar rpidament a la situació quan tenen una baixa percepció de risc.

No obstant aix, ha subratllat que no es disposa de la informació suficient per "estimar l'impacte real del confinament sobre la fauna", per a aix, caldria documentar els canvis en el comportament dels individus i els seus efectes sobre les dinmiques poblacionals abans, durant i després d'aquest període i comparar-los amb dades de llocs semblants on no s'ha produt aquest allament obligatori.

En aquest sentit, ha assenyalat que són dades difícils d'obtenir, per ha puntualitzat que, si unes poques setmanes de confinament poden alterar el comportament i la biodiversitat, aix hauria de fer reflexionar "fins a quin punt s'estan creant ciutats poc habitables".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés