Publicat 24/01/2019 09:35

Conclou l'entubament del pou per al rescat de Julen previ a l'entrada dels miners

Imágenes del trabajo de la perforadora en el pozo de Totalán (Málaga)
GUARDIA CIVIL

TOTALÁN (MLAGA), 24 gen. (EUROPA PRESS) -

Les tasques per entubar la galeria vertical al túnel que s'ha perforat en parallel al túnel en qu es troba Julen, el nen de dos anys que va caure fa 11 dies en un pou de més de 100 metres de profunditat a Totalán (Mlaga) han acabat, per la qual cosa falten treballs de preparació del terreny perqu en les properes hores la Brigada de Salvament Miner d'Hunosa pugui desenvolupar la seva feina.

Després de culminar les tasques d'entubament dels 60 metres del pou vertical, després de les dificultats sorgides aquest passat dimarts i dimecres que van obligar a reperfilar-lo, s'est procedint a afegir els 12 metres de tub sobre la boca del túnel i a emplenar l'espai al voltant d'aquest cilindre per crear la plataforma d'accés en aquesta citada cota, segons han informat des de la Subdelegació del Govern espanyol.

Així, est previst que en les properes hores la Brigada de Salvament Miner, que va arribar la passada setmana a Totalán, comenci el procediment per arribar fins al petit.

En concret, comenaran a cavar uns quatre metres en horitzontal per amb una inclinació, a 72 de profunditat, per arribar fins al pou en qu es troba el nen. Aquesta tasca té un temps estimat d'unes 24 hores, per dependr de les condicions que trobin.

L'equip de vuit miners baixar de dos en dos en la cpsula dissenyada pel director tcnic del Consorci Provincial de Bombers de Mlaga, Julián Moreno; i fabricada per dos ferrers malaguenys.

Ser una feina complicada per a la qual estan acostumats. Aquests especialistes, considerats un cos d'elit, comenaran a cavar l'accés horitzontal des de la finestra oberta en un dels tubs, a la profunditat establerta, amb pales i martells pneumtics d'aire comprimit. Aniran amb msqueres, detectors d'oxigen i estaran en contacte amb l'operatiu via telefnica.

Aquest dimarts, l'excap de la brigada Santiago Suárez va explicar que l'equip de vuit efectius hauran de treballar, en torns, de genolls o tombats. Baixaran en la cpsula fabricada per a aquest rescat i a distncia del sl "amb la finalitat que faci de caldera perqu s'emporti l'enderroc que van produint". A mesura que avancin, aniran sostenint el sostre i els laterals mitjanant un sistema de la mineria de carbó.

Aquest és l'últim pas d'unes complicades tasques, que semblen d'una obra d'enginyeria civil, que es porten escometent a contrarellotge des del passat 13 de gener, quan el petit Julen va caure al pou. Des de llavors l'operatiu ha treballat sense descans, matí i nit, per rescatar-lo.

Per a aix, ha estat necessari moure més de 40.000 tones per la qual cosa en condicions normals s'hagués trigat mesos. Així, s'ha hagut de perforat 60 metres en un pou vertical parallel al del nen, iniciat ja a una cota de -23 metres, en el qual es van trigar 55 hores. A més, han estat constants les dificultats tcniques sorgides per l'extrema duresa del terreny que han alentit les tasques del rescat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés