Diu que els seus centres "no podrien sobreviure" sense les aportacions de les famílies
BARCELONA, 25 abr. (EUROPA PRESS) -
La Confederació Cristiana d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (CCAPAC) i la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (Fapel), que aglutinen el 95% de les Ampas de l'escola concertada, han criticat aquest dimecres l'"infrafinançament" dels concerts, i han retret un descens del 6,1% de l'aportació pública per alumne.
En roda de premsa, han demanat un reconeixement a l'esforç de les famílies davant el descens de l'aportació de la Generalitat per plaça, un millor finançament per a tot el sistema educatiu, i han retret els "constants atacs" que sofreixen des de diversos sectors educatius defensors de l'escola pública.
El president de CCAPAC, Josep Maria Romagosa, ha assenyalat que les famílies han augmentat entre el 2010 i el 2015 la seva aportació en 114 milions d'euros, mentre que l'aportació de la Generalitat al mòdul de concert s'ha reduït en el mateix període, estant congelat des del 2012 --han calculat que ha disminuït un 16% en relació a un model que mantingués l'IPC--.
Amb dades publicades en l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), Romagosa ha dit que les famílies van aportar 890 milions d'euros el 2015 --eren 742 el 2010-- al finançament de la concertada, incloent els serveis complementaris com menjador o activitats extraescolars.
FINANÇAMENT PER PLAÇA
Les Ampas de la concertada han assenyalat que el cost per plaça s'ha mantingut estable sobre els 5.000 euros malgrat l'increment d'alumnat, però que l'aportació pública per alumne ha passat de 2.979 a 2.797 euros en aquest període, un 6,1% menys, mentre que la privada de les famílies ha crescut dels 1.953 als 2.252 euros, un 15,3% més.
"L'administració està reduint la seva aportació en termes reals allunyant-se del principi de gratuïtat" que fixa la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), ha dit Romagosa, que ha assenyalat que l'aportació pública s'encarregava del 60,4% de la plaça el 2010 i ha passat al 55,4% el 2015.
El president de Fapel, Josep Manuel Prats, ha sostingut que és un "exercici de demagògia" acusar la concertada de treure recursos a l'escola pública, i ha demanat que no hi hagi enfrontaments sinó caminar junts per garantir la qualitat i equitat del Servei d'Educació de Catalunya, que inclou ambdues per estar sufragades amb diners públics --la concertada representa el 37% dels centres del servei--.
"ATACATS"
Prats ha dit que els pares se senten "atacats per sectors educatius favorables a la pública quan es diu que la concertada segrega, mentre que Romagosa ha dit que, a la llum de les dades d'Idescat, els segregats són els pares de la concertada, que han vist augmentada la seva aportació.
Romagosa ha dit que li preocupa la tendència a la reducció de l'aportació de la Generalitat, ha remarcat que "sense l'aportació de les famílies els centres no podrien sobreviure", i ha demanat que es treballi en la reducció del 'gap' perquè el mòdul de concert sigui suficient per sufragar les despeses reals.
Ha sostingut que l'ideal seria que no hi hagués quotes per l'escolarització, el finançament fos igual per a totes les famílies i permetés un accés més equitatiu, però que no demanen a l'administració que això sigui "demà, sinó que es camini cap allà".