Publicat 28/02/2019 14:22CET

El Conca detecta que la discriminació de les dones és "pitjor" en el sector cultural

Les expertes Anna Villarroya i Maite Barriosl
EUROPA PRESS

Viuen precarització i més dificultat d'accés, progressió i reconeixement

BARCELONA, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca) ha detectat en l'estudi 'Desigualtats de gnere en l'ocupació cultural a Catalunya' que la discriminació de les dones és "pitjor en el sector cultural que en la resta de l'economia", segons han explicat les seves autores Anna Villarroya i Maite Barrios aquest dijous en roda de premsa.

Villarroya ha destacat la precarització de la dona en el mercat del treball, que és genrica, i ha remarcat que en el sector cultural les dones tenen més dificultat d'accés, de progressió professional per motius de conciliació, sostre de vidre, estereotips, barreres i xarxes de reconeixement, i per la visibilitat de les seves obres.

L'evidncia més gran que es desprn de l'estudi és que hi ha desigualtats de gnere i que tenen lloc d'una manera "més important" referent a la progressió professional, sent la principal barrera la conciliació, un problema que s'agreuja en l'mbit de la cultura.

En l'estudi hi han participat 375 homes i dones del sector cultural, que han assenyalat la seva percepció que les dones pateixen situacions de discriminació per raons de gnere.

També han indicat com a barreres més crrega de les dones amb fills, la manca de mesures que afavoreixin la conciliació, l'existncia d'un sostre de vidre i l'estructura i model de governana de les empreses culturals.

Com a barreres de reconeixement, han apuntat als estereotips socials, el sostre de vidre i l'associació de la creativitat amb la masculinitat, a més de més dificultats en el cas de les dones d'accedir a les xarxes d'influncia.

"Per si, només el sistema no ho solucionar", ha dit Villarroya, que ha instat l'Administració a posar aquest informe en valor i aplicar la llei catalana d'igualtat efectiva entre dones i homes aprovada el 2015, que insta els poders públics a dur a terme actuacions específiques.

Villarroya ha dit que encara que el marc legal és bo, seria necessari aplicar protocols i reglaments de desplegament d'aquesta llei, i posar "voluntat política" per a la millora de la situació.

15 MESURES PRIORITRIES

Aquest informe proposa 15 mesures prioritries tant en l'mbit públic com privat; en el primer mbit, el compliment de les disposicions relatives a igualtat salarial; la conciliació de la vida personal, familiar i laboral --amb la implementació d'horaris flexibles-- i el foment de la igualtat en la presa de decisions.

En l'mbit privat, l'informe recomana prioritzar el compliment del principi d'igualtat salarial, tutelat per l'Administració; la conciliació de la vida personal, familiar i laboral plasmada en un pla de Govern; el foment de la igualtat en la presa de decisions, i la formació específica en tots els mbits.

Han participat en l'estudi homes i dones amb una mitjana d'edat de 44 anys, en un 95% amb estudis superiors, que viuen en parella i fills; i amb més dones amb estudis universitaris.

Quant al perfil laboral predomina el treball per compte d'altri, contractacions indefinides i a temps complet, amb ingressos inferiors als 20.201 euros en un 44% dels casos, unes dades que apunten a la precarització del mercat de treball cultural.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés