Publicat 10/01/2019 18:15

La composició corporal en la infncia podria determinar la salut respiratria

Obesitat infantil
Flickr - Archivo

BARCELONA, 10 gen. (EUROPA PRESS) -

Els nens amb més múscul durant la infncia i l'adolescncia tenen una salut respiratria millor durant la vida adulta, segons un estudi liderat per un grup de científiques de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació Bancria La Caixa.

Aquesta investigació ha estat duta a terme com a part del projecte Ageing Lungs in European Cohorts (ALEC), coordinat per l'Imperial College de Londres, i l'ha publicat la revista 'American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine', de la 'American Thoracic Society'.

L'equip d'investigació també ha trobat que els nois, per no així les noies, amb més percentatge de greix tenien una funció pulmonar més baixa.

Els estudis anteriors havien examinat l'associació entre la massa corporal total i la funció pulmonar, per els resultats havien estat contradictoris.

"Alguns estudis van relacionar una massa corporal superior amb una funció pulmonar més elevada, mentre que d'altres van relacionar una massa corporal superior amb una funció pulmonar més reduda", ha dit l'autora snior de l'article i cap del programa de Malalties No Transmissibles i Medi ambient d'ISGlobal, Judith Garcia-Aymerich.

"La nostra hiptesi era que els resultats anteriors contradictoris es podien atribuir al fet que la massa corporal total no té en compte quina és la contribució del múscul i del greix a aquesta mesura", ha explicat.

En l'estudi, en qu van participar 6.964 participants del Regne Unit, les autores van combinar mesures corporals amb altres obtingudes utilitzant absorciometria de raigs X d'energia dual (DXA) per distingir entre múscul i greix.

A més, van mesurar la funció pulmonar en nens i nenes als 8 i als 15 anys i es va calcular el creixement que experimentava durant aquest període.

Les investigadores van ajustar la seva anlisi per diversos factors que podrien esbiaixar els resultats, incloent el pes en néixer, el tabaquisme matern durant l'embars i l'edat en qu els nois i noies van arribar a la pubertat, així com els nivells de funció pulmonar als vuit anys.

IMPLICACIONS IMPORTANTS

Les autores creuen que el seu estudi té importants implicacions en investigació i en salut pública: "Els nostres resultats posen en relleu que la composició corporal, i no només la massa corporal total, s'hauria de valorar a l'hora d'estudiar els efectes del pes dels nens en la salut", afirma Gabriela P. Peralta, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi.

"Creiem que la composició corporal en la infncia i l'adolescncia pot jugar un paper important en la salut respiratria futura", afegeix.

"Les estratgies de salut pública que promoguin estils de vida saludables poden millorar la funció pulmonar i reduir la morbiditat respiratria en la vida adulta", assenyala Judith Garcia-Aymerich.

"Aquestes estratgies han de tenir com a finalitat no només reduir el pes corporal, sinó també reduir el greix i augmentar el múscul", afegeix.

Aquest estudi ha estat finanat pel programa d'investigació i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea, i alhora, ALSPAC rep suport del Consell d'Investigació Mdica del Regne Unit, de Wellcome Trust i de la Universitat de Bristol.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés