Publicat 22/2/2019 17:20:41CET

La comissió judicial completa els quatre desnonaments a Lavapiés (Madrid)

Balcons de Lavapiés amb cartells en contra dels desnonaments
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

La comissió judicial que s'ha personat aquest divendres a l'edifici situat en el número 11 del carrer Argumosa, al barri de Lavapiés (Madrid), ha procedit al desnonament de les quatre famílies afectades pel desallotjament.

Així ho ha indicat als mitjans de comunicació l'advocada i portaveu en la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Alejandra Jacinto, per qualificar de "salvatjada" el desnonament d'aquestes famílies en situació de vulnerabilitat i sense alternativa habitacional.

Jacinto ha explicat que tres jutjats diferents han acordat un desallotjament "coordinat mai vist" en el qual decreta el desnonament de quatre dones i les seves famílies, una d'elles amb dos menors al seu crrec, i advertia de la possible comissió d'un delicte de desobedincia i resistncia en cas d'oposar-s'hi, tant a les inquilines com als activistes.

De fet, un fort dispositiu policial ha acordonat la zona i ha vetllat pel compliment del desnonament, entre crits de 'vergonya'. A part, l'advocada de la PAH ha explicat que s'han personat operaris per tapiar les portes.

Diverses persones han procedit a treure cartells reivindicatius que penjaven dels balcons de l'habitatge i collocar-hi videovigilncia. Ara, miren de negociar la retirada de les seves coses, perqu els lletrats dels inquilins no han pogut estar presents durant el desnonaments mentre que els dels propietaris sí.

Jacinto ha titllat de "vergonyós" aquest dispositiu policial "sense precedents" per a un desallotjament que vulnera el dret a l'habitatge i contribueix a l'"especulació" immobiliria.

Els efectius de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) ja es van desplegar a la matinada per evitar incidents en l'execució, van tallar el carrer Argumosa, i garantir el treball de la comissió judicial. També hi han acudit diversos agents de Policia Municipal de Madrid i efectius del Samur Social.

Sobre les 9.30 hores s'ha iniciat el desnonament, planta per planta, i s'ha completat cap al migdia encara que una de les dones, amb dos fills al seu crrec, romania a l'habitatge mentre els familiars retiraven les pertinences.

Les quatre inquilines afectades són Pepi, Rosi, Juani i Mayra. Les dues primeres han sortit de l'immoble visiblement afectades encara que han volgut agrair el suport dels activistes. "Aquest és el meu barri i aquesta és la meva gent", ha assenyalat Pepi als mitjans de comunicació.

Les dues dones han explicat que van ser avisades del desnonament a les 19 hores d'aquest dijous i que no han tingut temps de retirar les seves pertinences. De fet, han explicat que les seves coses són als passadissos i que no saben quan les podran agafar.

Un dels activistes de la plataforma 'Bloques en lucha', Eduardo Gutiérrez, ha comentat a Europa Press que ha acompanyat les afectades durant la nit d'aquest dijous i que estan "destrossades" davant un "desnonament terrible" per l'elevat desplegament policial "sense precedents".

Així mateix, ha comentat que les dues dones pernoctaran de manera temporal en una pensió, habilitada pel Samur Social, per ha alertat que no compten amb una solució habitacional i que la necessiten, perqu són dones grans.

Més de 200 persones han estat a la zona des de primera hora del matí per mirar de paralitzar els desnonaments. Dins de l'edifici, una trentena d'activistes esperaven des d'aquest dijous per evitar-ho i passades les 10 hores, la policia els ha comenat a desallotjar. De fet, hi ha hagut sis detinguts encara que en principi es parlava de set, han informat a Europa Press le fonts de la Prefectura Superior de Policia de Madrid.

Una part dels congregats ha protagonitzat moments de tensió amb els agents de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) desplegats a la zona quan han provat de trencar el cordó policial que en aquests moments est tallant el carrer. S'han produt empentes i diversos cops.

S'han escoltat consignes com 'Argumosa no es ven, es defensa', 'Fora els fons voltors dels nostres barris' i 'Un desallotjament, una altra ocupació'.

L'advocada de la PAH ha assegurat que aquest desnonament revela l'absncia de normativa específica per evitar aquest tipus de desnonaments per motius especulatius i reclamaran a la Comunitat de Madrid, i de manera indirecta al Consistori, que habiliti solucions per a les afectades.

Jacinto ha insistit que durant els últims mesos diversos inquilins de l'immoble han deixat els seus pisos i que les afectades van rebre un burofax en qu la propietat els comunicava que no renovarien els seus contractes (amb rendes de 400 euros), al seu judici, per especular amb els habitatges de l'edifici. Posteriorment, es produeix una situació d'impagament.

L'activista de la PAH Mercedes Revuelta ha assegurat que aquests desnonaments a quatre famílies vulnerables, algunes de les quals fa 20 que resideixen al barri, són una de les "grans vergonyes" del país. "Aquestes famílies se'n van al carrer per culpa d'un fons d'inversió", ha etzibat.