Actualitzat 26/01/2016 15:20 CET

La Comissió Europea obre una investigació "en profunditat" sobre les ajudes a Iberpotash

Sede de Iberpotash
IBERPOTASH

BARCELONA, 26 gen. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts que ha obert una investigació "en profunditat" per dirimir si les ajudes públiques atorgades a l'empresa minera Iberpotash a Catalunya van suposar un avantatge davant dels seus competidors a Espanya, infringint així les normes sobre ajudes estatals de la UE.

La investigació s'ha obert després que el 2012 la Comissió rebés una denúncia contra Iberpotash per presumptament beneficiar-se de diverses ajudes estatals relacionades amb la protecció del medi ambient per fer les seves operacions mineres, ha informat l'oficina de Barcelona de la Comissió en un comunicat.

En concret, la Comissió Europea investigarà les garanties financeres donades per Iberpotash a l'administració pública regional per complir amb les seves obligacions en matèria de protecció del medi ambient, i que estan relacionades a cobrir el cost potencial de la rehabilitació dels terrenys afectats pels residus de les mines.

La Comissió investigarà si l'import d'aquestes garanties financeres, fixat inicialment en dos milions d'euros, és sensiblement inferior al que exigeix la normativa ambiental de la UE en la directiva sobre residus de la mineria, i les normatives nacionals i regionals.

"Si es confirma aquesta teoria, això constituiria un avantatge financera per a l'empresa", ha avançat la Comissió Europea, que també estudiarà el finançament de mesures de protecció del medi ambient.

L'administració pública nacional ha finançat íntegrament amb 7,9 milions d'euros el cost de cobrir un dels abocadors de residus de Iberpotash --el de Vilafruns, a Balsareny (Barcelona)-- per reduir la contaminació, i la Comissió avaluarà si aquestes despeses haurien d'haver estat assumides per l'empresa minera com a responsable de la contaminació.

Si es confirma, constituiria "una infracció del principi que 'qui contamina paga' perquè seria una administració pública la que està assumint els costos de neteja en comptes de l'empresa responsable de la contaminació".

"La Comissió continuarà investigant per descobrir si es confirmen els seus dubtes inicials o no", ha exposat, i ha recalcat que ofereix a tercers interessats l'oportunitat de presentar les seves observacions sobre les dues mesures objecte d'avaluació sense perjudici del resultat del procediment.

Ha rebutjat tres mesures més que recull la denúncia perquè no aporten cap avantatge selectiva per a Iberpotash, per la qual cosa "no inclouen elements tipificats com a ajudes estatals".

REACCIÓ D'IBERPOTASH

Fonts de l'empresa han remarcat a Europa Press que aquesta investigació procedeix d'una denúncia d'una empresa competidora el 2012, per la qual cosa respon a una "guerra comercial".

També han sostingut que els fets investigats ja no són vigents --les garanties financeres es van actualitzar a l'alça el 2015-- o ja no són responsabilitat de l'empresa --la cobertura de l'abocador de Vilafruns va ser encarregada per la Generalitat a altres empreses--.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés