Publicat 15/8/2019 13:23:36 +02:00CET

La Comissió de la Dignitat reclamarà davant l'ONU si els 'papers de Salamanca' no tornen a Catalunya

Josep Cruanyes (Comissió de la Dignitat)
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 15 ago. (EUROPA PRESS) -

La Comissió de la Dignitat ha advertit el Govern que portaran davant les Nacions Unides el cas dels 'papers de Salamanca' --documents de l'arxiu de Salamanca confiscats a institucions, entitats i particulars durant la Guerra Civil-- si aquests documents no tornen a Catalunya, en compliment d'una sentència del Tribunal Suprem (TS) que avala la seva restitució a la Generalitat.

"Requerim de nou la transferència a Catalunya d'aquesta documentació així com de diversos departaments de la Generalitat localitzats a l'arxiu militar d'Àvila, d'una altra manera ho posarem en coneixement del relator de les Nacions Unides sobre veritat, justícia, reparació i polítiques de no repetició", ha afirmat el coordinador de la comissió, Josep Cruanyes, en una carta del dilluns dirigida al ministre de Cultura en funcions, José Guirao.

La Comissió de la Dignitat ja va enviar una carta a Guirao a principis del seu mandat reclamant-li posar fi l'"espoli documental fet pel franquisme a Catalunya", i en aquesta ocasió, com en la primera missiva, ha tornat a demanar una reunió amb el ministre.

Cruanyes ha sostingut que el fet d'estar en funcions no eximeix el Govern de complir la sentència del TS, que avala la transferència d'un fons documental fixat el 2011 per una comissió mixta de l'Estat i la Generalitat.

Mentre no s'executi la sentència, s'incompleix el "deure de l'Estat de fer justícia amb les víctimes" del règim franquista, en contra del que al seu moment va demanar el relator de les Nacions Unides Pablo Greiff, ha afirmat Cruanyes.

MÉS DOCUMENTS

A més dels 'papers de Salamanca' i de l'arxiu municipal d'Àvila, la Comissió de la Dignitat ha demanat la "immediata restitució de la documentació dels Ajuntaments catalans que, com a la Generalitat, tenien el dret de recuperar els documents requisats del 1936 al 1939 contra la seva voluntat".

També ha reclamat la transferència a la Generalitat de la gestió dels arxius del govern civil i de la Brigada d'Ordre Públic franquista per garantir "l'accés dels ciutadans a la documentació de la repressió franquista".