Publicat 6/9/2019 12:53:09 +02:00CET

La comissió sobre abusos de Montserrat rep 12 denúncies contra Andreu Soler: "Un depredador sexual"

Muntanya de Montserrat
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 6 set. (EUROPA PRESS) -

La comissió d'investigació sobre els presumptes abusos a menors comesos al Monestir de Montserrat (Barcelona) ha rebut 12 denúncies contra el monjo Andreu Soler --que va morir l'any 2008--, sobre el qual ha conclòs que va ser "un depredador sexual i un pederasta" que va abusar d'escoltes entre els anys 1972 i 2000, i ha rebut un informe sobre dos abusos a l'escolania per part de qui en va ser responsable entre els anys 1960 i 1968, V.T.M.

"Els abusos del germà Andreu responen a un mode de vida, a un patró repetitiu sense penediment, ni propòsit de canvi ni admissió de la culpa", un fet que considera dolorós, totalment censurable i incriminable, ha conclòs l'informe, recollit per Europa Press.

Relata que el correu electrònic que va obrir la comissió va rebre un total de 12 denúncies, l'última de les quals data del 27 de febrer, i totes es refereixen al monjo Soler, i la majoria són de menors d'entre 15 i 17 anys --en dos casos tenen 18 anys--, amb relats molt semblants.

El monjo s'acostava als menors "per guanyar-se la seva confiança i així poder abusar sexualment d'ells" --encara que, en alguns casos, no els coneixia--, i en algun cas constaten violència física, mentre que en altres es va tractar d'un intent perquè el nen ho va aconseguir evitar.

"S'observa, amb el pas del temps, un agreujament del delicte i més urgència en la seva realització", i els investigadors han constatat que tant en els casos en què van ser repetits com en els casos en què va ser un sol abús, la petjada i les conseqüències emocionals i psicològiques són inesborrables, com va alertar l''exscout' Miguel Hurtado, que va ser el primer que va donar a conèixer aquests presumptes abusos.

La comissió ha conclòs que, en el cas dels abusos a escoltes que situa fins a l'any 2000, "es va ometre qualsevol tipus d'actuació", però no pot concloure si es va amagar o simplement es va actuar per desconeixement, encara que relata que hi havia prou rumors per reunir els pares, actuar contra Andreu Soler o apartar-lo dels joves.

L'abat Josep Maria Soler va tenir coneixement d'aquesta denúncia sis mesos després de la seva elecció l'any 2000 i va decidir apartar Andreu Soler dels escoltes, el va enviar al Monestir del Miracle --sense contacte amb menors-- i es va posar a la disposició de la víctima i de la seva mare.

L'any 2016 es va entrevistar amb la Congregació de la Doctrina de la Fe (al Vaticà), i el 2019, després que l''exscout' Hurtado fes públic el cas, va enviar documentació a la Congregació, que va respondre que no és procedent el procés canònic a causa de la mort d'Andreu Soler i al fet que no havia rebut l'ordre sacerdotal.

En l'entrevista de la comissió d'investigació, l'abat Soler va manifestar que "actualment actuaria de manera diferent, d'acord amb la normativa civil i canònica".

UN SEGON ABUSADOR

La comissió també va rebre "un informe molt ben documentat, fet per antics escolans, sobre dos casos d'abús per part de V.T.M, monjo de Montserrat" a qui l'abat Cassià Maria Just va allunyar del contacte amb menors l'any 1968, després d'entrevistar-se amb les víctimes.

En aquest cas, s'observa una diferència a nivell psicològic i conductual amb el monjo Soler, i considera que, en el cas de V.T.M., va haver-hi "una reparació consistent en l'admissió de la culpa i penediment", i considera que els dos abusos que presumptament va perpetrar podrien formar part d'un cúmul de circumstàncies concretes que desconeixen, i que no es van repetir.

COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ

La comissió, constituïda el 24 de gener, ha estat integrada per l'advocada Cristina Vallejo, el metge Xavier Pomés i la psicòloga Begoña Elizalde, amb participació, amb veu i sense vot, del portaveu del monestir, Bernat Juliol, que ha fet tasques de secretari, coordinador i enllaç amb el monestir.

La comissió ha vist necessari fer un acte públic de reconeixement i petició de perdó, encara que reconeix que el pare Josep Maria Soler va complir amb la petició de perdó i reconeixement dels fets en una missa al febrer, mentre que també recomana un protocol de protecció a menors al Monestir que inclogui la figura de Delegat de protecció.

REACCIÓ DE MONTSERRAT

En un comunicat aquest divendres, la comunitat de Montserrat i l'abat Soler han afirmat que fan seu aquest informe, en el cas de tots dos agressors: "Davant d'aquests casos vergonyosos d'abusos a menors comesos per membres de la nostra comunitat, demanem perdó a totes les víctimes i ens posem a la seva disposició", alhora que ha manifestat el seu compromís en la lluita contra aquesta problemàtica social.

Seguint les recomanacions de la comissió, estan elaborant el pla de protecció de menors que millorarà la prevenció i detecció, i "en breu" nomenaran el Delegat que recomana l'informe, i es posarà en coneixement de la Fiscalia, el síndic de greuges i els organismes competents de la Santa Seu i la Congregació benedictina aquestes conclusions.

L''EXSCOUT'

Miguel Ángel Hurtado, el primer 'exscout' que va fer públics els presumptes abusos, ha afirmat en un comunicat que "existeixen seriosos dubtes sobre la validesa de les conclusions de l'informe", tant en el nombre total de víctimes, com d'agressors, així com amb la responsabilitat institucional de l'abadia, en veure deficient la metodologia d'investigació.

Ha tornat a demanar la dimissió de l'actual abat de Montserrat i ha acusat la comissió de mirar de "minimitzar el dany reputacional de la institució", mentre que ha considerat que l'Església catòlica no pot investigar-se a si mateixa, sinó que és tasca de la justícia civil, i per això ha reclamat una reforma urgent del Codi Penal perquè la prescripció del delicte comenci a calcular-se després que la víctima compleixi 40 anys.