Comencen els treballs de contenció de la carretera CG1 andorrana després de l'esllavissada

Publicat 12/8/2019 16:58:23CET
Consell de ministres del Govern d'Andorra
GOVERN D'ANDORRA

Es manté la previsió que el dijous s'obrin els carrils habituals

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 12 ago. (EUROPA PRESS) -

El cap de Govern del Principat d'Andorra, Xavier Espot, ha anunciat aquest dilluns, després d'una reunió extraordinària del Consell de Ministres, que ja han començat a instal·lar-se les mesures de contenció a la zona afectada propera a la carretera general 1 (CG1) andorrana, que dona accés a Espanya.

L'actuació provisional després de l'esllavissada consisteix en la col·locació de diferents elements, com una paret de formigó i pilars metàl·lics, ha informat el Govern andorrà en un comunicat.

Des de primera hora d'aquest dilluns, ja es permet el pas de camions i autocars per la via, d'un en un i sota el control de la policia, mentre que els vehicles que transporten mercaderies perilloses han de seguir passant per la frontera francoandorrana.

Es manté la previsió d'obertura dels carrils habituals de la CG1, una vegada acabades les obres i sempre que els informes tècnics ho confirmin.

En la reunió del Consell de Ministres també s'ha aprovat la declaració d'emergència per poder fer la contractació directa per dur a terme les actuacions a la zona afectada.

NOVES MESURES REGLAMENTÀRIES

Espot ha explicat que s'ha acordat impulsar noves mesures reglamentàries de control en totes les actuacions urbanístiques per extremar la seguretat abans els riscos naturals i en el control dels ancoratges.

Així, en el reglament de construcció s'especificarà que dins de les obligacions dels propietaris de mantenir les edificacions, parcel·les i instal·lacions en correctes condicions, s'hagin de fer inspeccions i revisions de tots els elements de manera periòdica.

D'altra banda, no es podran atorgar llicències de moviments de terres destinades a una edificació si aquests moviments no estan integrats dins de la llicència d'edificació.

A més, en cas que no s'iniciï l'edificació dins d'un període encara per definir, la llicència caducarà i el titular tindrà l'obligació de restituir el terreny al seu estat original.

El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, i el director del departament, Manel Riera, han explicat que s'està elaborant un informe que ha de determinar la nova catalogació de la zona després de l'esllavissada, que permetrà extreure les actuacions definitives sobre el terreny.

Espot ha afegit que el Gabinet Jurídic estudia si s'han d'aplicar accions posteriors relacionades amb el despreniment.