Publicat 10/12/2014 15:50

La comèdia 'Santa Nit' situa a la Barcelona nocturna uns 'Pastorets' moderns

Los actores Ivan Benet y Mireia Aixalà en la obra 'Santa Nit'
EUROPA PRESS

Julio Manrique i Xavier Ricart dirigeixen el text de Cristina Genebat

BARCELONA, 10 des. (EUROPA PRESS) -

El Club Capitol acull la comèdia realista i urbana 'Santa Nit', una revisitació de l'obra popular 'Els Pastorets' que proposa un itinerari nocturn per Barcelona i podrà veure's a partir d'aquest dimecres --sense data de sortida, però fins al 15 de febrer com a data límit-- sota la direcció dels actors Julio Manrique i Xavier Ricart.

Cristina Genebat debuta com a dramaturga amb un text que va sorgir després de preguntar-se per què a Catalunya tenen tant èxit 'Els Pastorets', any rere any, i què és el que expliquen que commogui, traduint els personatges del clàssic de Folch i Torres en ciutadans de Barcelona.

L'autora proposa una reflexió sobre el Nadal, com una festivitat "que va més enllà de rebentar botigues", defensant una espiritualitat sense adoctrinamients i destacant la bondat d'uns personatges que celebren l'amistat i la vida, com a contrapunt dels dolents de la història, amb valors materialistes i els diners com ambició vital: a 'Santa Nit', Satanàs porta un vestit car, han explicat.

La història comença en una terrassa del barri del Raval i acaba a la zona alta de la ciutat --amb senglar inclòs--, un viatge a través dels ferrocarrils que Genebat va escriure pensant en l'equip que ara el dirigeix i interpreta: "L'obra té alguna cosa d'això, d'amics que es reuneixen per Nadal", ha afegit Ricart.

DOS 'PASTORETS' A L'ATUR

'Santa Nit' està protagonitzada per dos 'pastorets' moderns, "dos antiherois": un jove a l'atur i el seu amic astrònom, també sense feina, que viu amb la ment al cel i somia a descobrir un cometa.

Interpretats per Ivan Benet i Marc Rodríguez, els dos es converteixen en protagonistes de la història d'un naixement: el fill de Maria, una mare soltera que va decidir inseminar-se artificialment i, acompanyada pel seu professor de ioga, emprèn una croada per aconseguir parir amb dignitat.

Una de les llagues en què Genebat posa el dit amb aquesta història és la forma de parir contemporània, de la qual ha criticat "la facilitat amb la qual les clíniques privades fan cesàries, i la deshumanització amb què es viuen els parts".

L'elenc el completen Cristina Genebat, Ernest Villegas, Mireia Aixalà i Norbert Martínez, que donen vida a diversos personatges cadascun, transformacions per a les quals se serveixen de canvis de vestuari i, també, de llengua, entre el català i el castellà.

En aquesta producció de La Brutal i Bitó Produccions --amb el suport de la Generalitat-- no falten les nadales, que apareixen de diferents forma, però Manrique ha afirmat que l'obra transcendeix del tema nadalenc i podria representar-se fora d'aquest context: "Si vingués un holandès que no conegués el conte popular, gaudiria l'obra com una comèdia urbana contemporània", ha afirmat el codirector.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés