Una combinació d'immunoteràpia i quimioteràpia millora la supervivència global en pacients amb càncer de pulmó

Càncer de pulmó
ATS - Archivo
Actualitzat 16/4/2018 17:48:57 CET

MADRID, 16 Abr. (EUROPA PRESS) -

La combinació pembrolizumab, un fàrmac immunoteràpeutic registrat per MSD amb el nom de 'Keytruda', i la quimioteràpia basada en pemetrexed i cisplatí o carboplatí millora la taxa de supervivència global en pacients amb càncer de pulmó no microcític no escamós avançat o metastàssic que mai abans havien rebut tractament per a la seva malaltia.

Així ho han mostrat els resultats de l'estudi internacional en fase 3 'Keynote-189', presentats al Congrés de l'Associació Americana d'Investigació del Càncer (AACR, per les seves sigles en anglès) que aquests dies se celebra a Chicago (Estats Units) i publicats a la revista 'The New England Journal of Medicine'.

Precisament, en la investigació han participat dotze hospitals espanyols i dels 614 pacients inclosos, el 20% eren espanyols, la qual cosa ha suposat una "gran oportunitat" d'accés a la innovació en aquesta patologia de "mal pronòstic".

En concret, els investigadors espanyols que han participat en l'assaig, dut a terme en col·laboració amb Lilly (fabricant de pemetrexed) són Enriqueta Felip (Hospital Vall d'Hebron de Barcelona); Belén Rubio (Hospital Quirón de Madrid); Manuel Dómine (de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz de Madrid); Delvys Rodriguez (Hospital Insular de Las Palmas); i Emilio Esteban (Hospital Universitari Central d'Astúries d'Oviedo).

Per dur a terme l'estudi, es va administrar pembrolizumab i platí més pemetrexed a 405 pacients, i a 202 platí i pemetrexed amb solució salina (placebo). Les taxes de resposta, supervivència general i supervivència lliure de progressió, van ser superiors en el grup de tractament combinat de pembrolizumab i quimioteràpia.

Així mateix, dels tractats amb pembrolizumab i platí més pemetrexed, el risc de mort es va reduir en un 51%, en comparació dels tractats amb platí més pemetrexed sol. De la mateixa manera, entre els pacients tractats amb la teràpia de combinació, la probabilitat de progressió o mort es va reduir en un 48%.

"Les dades han mostrat que el tractament amb pembrolizumab i quimioteràpia és més efectiu que la quimioteràpia sola. L'ús d'aquesta teràpia de combinació podria ser un avanç important per mantenir als pacients vius i sans durant més temps", ha assegurat la directora del programa d'Oncologia Toràcica al Perlmutter Cancer Center del NYU Langone Health i professora associada de Medicina en la divisió d'Oncologia Mèdica a l'Escola de Medicina del NYU (Estats Units), Leena Gandhi.

El risc d'efectes secundaris greus va ser similar en tots dos grups (67,2% en el grup de combinació i 65,8 per cent en el grup de tractament estàndard), encara que va haver-hi un major risc de lesió renal aguda amb el tractament combinat. Els efectes secundaris més comuns experimentats per tots dos grups van ser nàusees, anèmia i fatiga.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.