Publicat 23/02/2014 11:42

El COMB demana debatre nous copagaments i critica "l'asfíxia financera" de l'Estat

Jaume Padrós, COMB
EUROPA PRESS

Jaume Padrós marca "línies vermelles" a l'atenció a immigrants, rendes baixes i crònics

BARCELONA, 23 febr. (EUROPA PRESS) -

El nou president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha demanat un debat social sobre la introducció de nous copagaments que permetin augmentar els recursos del sistema sanitari, a més de criticar "l'asfíxia financera" que, segons la seva opinió, imposa l'Estat a la Generalitat.

Padrós, que substitueix a Vilardell després d'obtenir el 58,8% dels vots a les eleccions celebrades el dia 12 entre els més de 30.000 metges col·legiats, ha reivindicat "l'autoritat moral" de la institució que presideix per demanar canvis profunds a l'organització del sistema sanitari i la gestió de les llistes d'espera.

En una entrevista d'Europa Press, ha advertit que l'immobilisme del model conduirà a mig termini "a la desaparició de l'excel·lència" del sistema, però ha apostat per fer canvis organitzatius per posar en marxa estructures més flexibles i en les quals el metge prengui protagonisme real a la gestió dels centres.

Padrós ha assegurat que la falta de recursos ha portat a una tensió insuportable i per aquesta raó es fa necessari "plantejar obertament i sense pors" la possibilitat d'establir nous copagaments --el nou sistema del Govern espanyol per als fàrmacs és més just i racional, ha defensat-- o bé eliminar algunes prestacions de la cartera de serveis.

"INFANTILITZACIÓ" DELS PACIENTS

"No és possible tenir-ho tot, oferir-ho tot i mantenir-ho a base del compromís ètic dels professionals", ha lamentat, a més de reclamar als partits que parlin més de deures de la ciutadania i no tant de drets, perquè això comporta la seva infantilització i no els fa copartícips del sistema.

L'ex diputat de CiU al Parlament entre el 1988 i el 1995 ha criticat també el "fals debat" sobre la privatització, i ha assegurat que li importa molt poc si la gestió és pública o privada, sempre que es rendeixin comptes i existeixi un control de qualitat.

Padrós ha marcat, en tot cas, una sèrie de "línies vermelles" per als metges que no han de traspassar-se: el tractament del càncer i malalties cardiovasculars i l'atenció a les rendes més baixes, malalts crònics i immigrants.

METGES LÍDERS

El president del COMB ha reclamat que els metges liderin aquests canvis organitzatius i tinguin capacitat de gestió, tenint en compte que les seves decisions tenen un impacte econòmic directe i són els que millor coneixen cada cas, també en la gestió de les llistes d'espera, ha exemplificat.

Entre les millores ha esmentat que l'atenció primària és de les més freqüentades del món i que existeix una excessiva medicació de la societat, pel que ha insistit en la firma d'un gran pacte sanitari, en què treballa el Govern des de fa gairebé un any però que ja ha patit les primeres baixes: "Hi ha sectors que volen l'enfrontament i que ho cremarien tot", ha criticat Padrós.

A més, ha alertat sobre l'envelliment dels metges --en 15 anys es jubilaran 8.000, un terç del total--; ha assenyalat que actualment un 70% dels nous metges són dones i les estructures "no estan preparades" per a això, i ha reclamat que quan es reverteixin les retallades els professionals siguin també els primers a recuperar part del poder adquisitiu perdut.

Sobre la retallada de més del 15% al pressupost de Salut en quatre anys, des dels 9.709 milions d'euros del 2010 fins als 8.220 milions del 2013, ha reconegut que "no havia passat mai a la història", però ho ha vinculat també a la falta de recursos del Govern.

La reivindicació de més recursos l'ha lligat també amb l'anomenat 'dret a decidir', del qual s'ha mostrat "inequívocament" a favor --és un punt que portava a la seva candidatura--, pel que ha reivindicat el seu exercici.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés