Publicat 30/10/2019 16:59

Comandaments policials adverteixen que la violncia a Catalunya no és "espontnia"

MADRID, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

La violncia contra les forces de seguretat a Catalunya des que el passat 14 d'octubre el Tribunal Suprem va comunicar la sentncia sobre el procés no ha nascut "per generació espontnia", reflecteix la conseqüncia d'un procés de radicalització que s'ha desenvolupat durant els anys i que en alguns individus és difícilment reversible, tot i que l'educació pot jugar un paper determinant.

Són algunes de les conclusions expressades aquest dimecres pel secretari General de la Comissaria General d'Informació, José María Borja; i el comissari Cap de l'rea d'Estratgia i Prospectiva del Centre d'Intelligncia Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) José Luis Serrano Merino.

Els dos comandaments policials han intervingut en una taula rodona durant la jornada formativa 'Discurs de l'odi, radicalització i terrorisme' organitzada aquest dimecres per l'associació de víctimes Dignitat i Justícia que presideix Daniel Porter, a la seu madrilenya de la Universitat de Deusto, i en qu també ha participat el Coronel Segon en Cap de la Prefectura Central d'Informació de la Gurdia Civil, Valentín Díaz Blanco.

Segons ha explicat el comissari Borja, el que reflecteixen les imatges de la violncia als carrers de Catalunya i Barcelona en particular, "és odi, hostilitat, ressentiment i rebuig" que es manifesten en "agressions físiques i amenaces" i que són perpetrades per un espectre de persones difícil de calcular.

En concret, ha recordat que entre els identificats en els aldarulls hi ha menors d'edat tot i que predomina un grup d'entre 18 i 30 anys i grups que superen la franja, com els set membres de l'Equip de Resposta Tctica dels Comits en Defensa de la República en presó provisional acusats de terrorisme.

Tal com ha assenyalat, les motivacions per arribar fins a aquest punt són diferents per en tots els casos hi ha un procés. "Aix no ha sorgit per generació espontnia", ha comentat, després d'explicar que ja l'any 85 consta un episodi de policies allats i envoltats per una massa que els estava agredint i va caldre rescatar-los. "No hi ha manera d'explicar aquest comportament si no han fet un procés en el qual s'ha interioritzat que el que est davant -l'agent policial- representa tot el pitjor", ha postillat.

LA RESPONSABILITAT DEL QUE DIFON EL MISSATGE

Segons la seva opinió, és un estat mental que va per etapes fins a acabar en l'activisme militant que de vegades, té aquesta plasmació" violenta a partir d'idees en molts casos injustificades i llaurades i distribudes per altres persones. "Caldria pensar quina responsabilitat té aquell que a gratcient, difon una srie d'idees que poden acabar amb l'eliminació d'un altre perqu no pensa com jo o té valors diferents dels meus", afegeix.

En aquest sentit, el comissari principal s'ha referit a la presidenta de l'ANC Elisenda Paluzie, i a les declaracions en televisió en qu va relacionar els incidents amb la visibilitat internacional del "conflicte" catal. Considera que el receptor d'aquest missatge pot així arribar a la conclusió que amb la violncia als carrers est fent un servei a Catalunya.

Amb tot, opina que es pot revertir i que la clau no és la contra ideologia, sinó anar al substrat de les idees que fonamenten tot el procés de radicalització. És educació, diu, i posa un exemple: gent que "no sap la diferncia entre successió i secessió" -amb relació al relat sobre la guerra del 1714- que est "tirant pedres al carrer". "Crec que tot és reversible, que cal treballar l'educació", ha postillat.

No té la mateixa perspectiva el comissari Serrano Merino, per a qui "el que est passant a Catalunya no és una cosa de fa dos dies" i és clar que hi ha hagut un desenvolupament d'un procés de radicalització en individus amb "un missatge i ideologia concrets" sinó "una permissivitat" sobre aquests. Mentrestant, no existia "un corrent ideolgic prou fort que fes front a aquest procés".

IMPEDIR MÉS ADEPTES

Considera que arribats a aquest punt, "quan un ha arribat al convenciment que est en possessió de la veritat i de la legitimació de la violncia per als seus objectius" es pugui "recuperar" a aquesta persona. Entén així que l'objectiu ha de ser "impedir que més persones s'afegeixin a aquest grup" i "intentar reconduir el procés", per reversible, no creu.

"Seria la primera vegada que jo conegui que ha passat aquesta situació quan ja s'hi ha arribat", ha afegit, per apuntar que aquí no hi ha un déu a qui obeir com en altres processos de radicalització, per "hi ha un procés ideolgic d'ideologies polítiques i és igual" un cop que algú est convenut que té la legitimitat a favor seu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés