Comandaments policials adverteixen que la violència a Catalunya no és "espontània"

Publicat 30/10/2019 16:59:29CET

MADRID, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

La violència contra les forces de seguretat a Catalunya des que el passat 14 d'octubre el Tribunal Suprem va comunicar la sentència sobre el procés no ha nascut "per generació espontània", reflecteix la conseqüència d'un procés de radicalització que s'ha desenvolupat durant els anys i que en alguns individus és difícilment reversible, tot i que l'educació pot jugar un paper determinant.

Són algunes de les conclusions expressades aquest dimecres pel secretari General de la Comissaria General d'Informació, José María Borja; i el comissari Cap de l'Àrea d'Estratègia i Prospectiva del Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) José Luis Serrano Merino.

Els dos comandaments policials han intervingut en una taula rodona durant la jornada formativa 'Discurs de l'odi, radicalització i terrorisme' organitzada aquest dimecres per l'associació de víctimes Dignitat i Justícia que presideix Daniel Porter, a la seu madrilenya de la Universitat de Deusto, i en què també ha participat el Coronel Segon en Cap de la Prefectura Central d'Informació de la Guàrdia Civil, Valentín Díaz Blanco.

Segons ha explicat el comissari Borja, el que reflecteixen les imatges de la violència als carrers de Catalunya i Barcelona en particular, "és odi, hostilitat, ressentiment i rebuig" que es manifesten en "agressions físiques i amenaces" i que són perpetrades per un espectre de persones difícil de calcular.

En concret, ha recordat que entre els identificats en els aldarulls hi ha menors d'edat tot i que predomina un grup d'entre 18 i 30 anys i grups que superen la franja, com els set membres de l'Equip de Resposta Tàctica dels Comitès en Defensa de la República en presó provisional acusats de terrorisme.

Tal com ha assenyalat, les motivacions per arribar fins a aquest punt són diferents però en tots els casos hi ha un procés. "Això no ha sorgit per generació espontània", ha comentat, després d'explicar que ja l'any 85 consta un episodi de policies aïllats i envoltats per una massa que els estava agredint i va caldre rescatar-los. "No hi ha manera d'explicar aquest comportament si no han fet un procés en el qual s'ha interioritzat que el que està davant -l'agent policial- representa tot el pitjor", ha postil·lat.

LA RESPONSABILITAT DEL QUE DIFON EL MISSATGE

Segons la seva opinió, és un estat mental que va per etapes fins a acabar en l'activisme militant que de vegades, té aquesta plasmació" violenta a partir d'idees en molts casos injustificades i llaurades i distribuïdes per altres persones. "Caldria pensar quina responsabilitat té aquell que a gratcient, difon una sèrie d'idees que poden acabar amb l'eliminació d'un altre perquè no pensa com jo o té valors diferents dels meus", afegeix.

En aquest sentit, el comissari principal s'ha referit a la presidenta de l'ANC Elisenda Paluzie, i a les declaracions en televisió en què va relacionar els incidents amb la visibilitat internacional del "conflicte" català. Considera que el receptor d'aquest missatge pot així arribar a la conclusió que amb la violència als carrers està fent un servei a Catalunya.

Amb tot, opina que es pot revertir i que la clau no és la contra ideologia, sinó anar al substrat de les idees que fonamenten tot el procés de radicalització. És educació, diu, i posa un exemple: gent que "no sap la diferència entre successió i secessió" -amb relació al relat sobre la guerra del 1714- que està "tirant pedres al carrer". "Crec que tot és reversible, que cal treballar l'educació", ha postil·lat.

No té la mateixa perspectiva el comissari Serrano Merino, per a qui "el que està passant a Catalunya no és una cosa de fa dos dies" i és clar que hi ha hagut un desenvolupament d'un procés de radicalització en individus amb "un missatge i ideologia concrets" sinó "una permissivitat" sobre aquests. Mentrestant, no existia "un corrent ideològic prou fort que fes front a aquest procés".

IMPEDIR MÉS ADEPTES

Considera que arribats a aquest punt, "quan un ha arribat al convenciment que està en possessió de la veritat i de la legitimació de la violència per als seus objectius" es pugui "recuperar" a aquesta persona. Entén així que l'objectiu ha de ser "impedir que més persones s'afegeixin a aquest grup" i "intentar reconduir el procés", però reversible, no creu.

"Seria la primera vegada que jo conegui que ha passat aquesta situació quan ja s'hi ha arribat", ha afegit, per apuntar que aquí no hi ha un déu a qui obeir com en altres processos de radicalització, però "hi ha un procés ideològic d'ideologies polítiques i és igual" un cop que algú està convençut que té la legitimitat a favor seu.