Publicat 23/08/2019 11:46

El Collegi de Criminlegs de Catalunya: "No hi ha cap crisi de seguretat a Barcelona"

Agent dels Mossos d'Esquadra realitzant tasques de vigilncia a Barcelona.
MOSSOS D'ESQUADRA

BARCELONA, 23 ago. (EUROPA PRESS) -

El Collegi de Criminlegs de Catalunya ha declarat que "no hi ha cap crisi de seguretat a Barcelona", en un comunicat recollit per Europa Press.

L'entitat ha apuntat que "certament, en els darrers dos anys, la ciutat ha experimentat un creixement notable dels fets delictius registrats", i que han coincidit el debat de la seguretat i diversos homicidis, que el Collegi recorda que no tenen una mateixa línia perqu són per violncia de gnere, drogues, baralles en la via pública i algun per robatori.

Ha considerat que l'augment delinqüencial a Barcelona s'emmarca en un creixement comú, almenys, a la resta de l'rea Metropolitana, per la qual cosa ha assenyalat que la resposta pot comptar amb accions específiques, especialment en punts turístics, per que "hauria de fer-se tenint en compte la totalitat" de l'entorn barceloní.

També ha valorat que "l'adopció d'enfocaments preventius basats únicament en la persecució i la dissuasió policial és preocupant", perqu, tot i reconixer la importncia de la tasca policial, el Collegi ha assegurat que l'evidncia científica ha demostrat reiteradament els efectes adversos que poden tenir polítiques de seguretat de 'tolerncia zero' o 'finestres trencades'.

"Alguns d'aquests efectes inclouen l'estigmatització injusta de collectius específics, la saturació dels serveis policials i judicials o la persecució exagerada de fets intranscendents", ha explicat.

Ha manifestat que considera "molt preocupant la proliferació de discursos que criminalitzen i responsabilitzen de l'augment de delictes el collectiu de manters i el de menors migrants no acompanyats, que no tenen res a veure amb aquesta situació".

ABORDAR LES "CAUSES PROFUNDES"

Ha afegit que "s'ha de reconixer la tasca policial de prevenció i reacció, i la necessitat de dotar els cossos policials d'efectius i mitjans necessaris per dur a terme la seva tasca, per també ser conscients que, si bé la tasca policial és una part molt important de la prevenció, també cal altres mesures orientades a abordar les causes profundes de la delinqüncia".

Per al Collegi, les millors prctiques en la prevenció dels delictes són aquelles que articulen coherentment respostes a diferents nivells, "policial, judicial i social", i recorda que la deterioració de les condicions de vida pot afectar l'augment de la criminalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés