Publicat 23/8/2019 11:46:58 +02:00CET

El Col·legi de Criminòlegs de Catalunya: "No hi ha cap crisi de seguretat a Barcelona"

Agent dels Mossos d'Esquadra realitzant tasques de vigilància a Barcelona.
MOSSOS D'ESQUADRA

BARCELONA, 23 ago. (EUROPA PRESS) -

El Col·legi de Criminòlegs de Catalunya ha declarat que "no hi ha cap crisi de seguretat a Barcelona", en un comunicat recollit per Europa Press.

L'entitat ha apuntat que "certament, en els darrers dos anys, la ciutat ha experimentat un creixement notable dels fets delictius registrats", i que han coincidit el debat de la seguretat i diversos homicidis, que el Col·legi recorda que no tenen una mateixa línia perquè són per violència de gènere, drogues, baralles en la via pública i algun per robatori.

Ha considerat que l'augment delinqüencial a Barcelona s'emmarca en un creixement comú, almenys, a la resta de l'Àrea Metropolitana, per la qual cosa ha assenyalat que la resposta pot comptar amb accions específiques, especialment en punts turístics, però que "hauria de fer-se tenint en compte la totalitat" de l'entorn barceloní.

També ha valorat que "l'adopció d'enfocaments preventius basats únicament en la persecució i la dissuasió policial és preocupant", perquè, tot i reconèixer la importància de la tasca policial, el Col·legi ha assegurat que l'evidència científica ha demostrat reiteradament els efectes adversos que poden tenir polítiques de seguretat de 'tolerància zero' o 'finestres trencades'.

"Alguns d'aquests efectes inclouen l'estigmatització injusta de col·lectius específics, la saturació dels serveis policials i judicials o la persecució exagerada de fets intranscendents", ha explicat.

Ha manifestat que considera "molt preocupant la proliferació de discursos que criminalitzen i responsabilitzen de l'augment de delictes el col·lectiu de manters i el de menors migrants no acompanyats, que no tenen res a veure amb aquesta situació".

ABORDAR LES "CAUSES PROFUNDES"

Ha afegit que "s'ha de reconèixer la tasca policial de prevenció i reacció, i la necessitat de dotar els cossos policials d'efectius i mitjans necessaris per dur a terme la seva tasca, però també ser conscients que, si bé la tasca policial és una part molt important de la prevenció, també cal altres mesures orientades a abordar les causes profundes de la delinqüència".

Per al Col·legi, les millors pràctiques en la prevenció dels delictes són aquelles que articulen coherentment respostes a diferents nivells, "policial, judicial i social", i recorda que la deterioració de les condicions de vida pot afectar l'augment de la criminalitat.