Publicat 22/07/2019 15:08

Col·lectius feministes impulsen una campanya per un avortament universal a Catalunya

EMBARAZO
PIXABAY - Archivo

BARCELONA, 22 jul. (EUROPA PRESS) -

Collectius feministes i de salut han impulsat una campanya per reclamar blindar a Catalunya un avortament universal i l'accés a l'atenció sanitria de menors, dones i embarassades d'origen estranger, després de constatar "buits legals i obstacles administratius" que troben els no residents en accedir a l'atenció sanitria.

En un comunicat conjunt, han explicat que han constitut una Mesa de treball sobre l'accés a l'atenció sanitria d'aquestes persones en complir-se dos anys de l'aprovació de la llei catalana d'universalització de l'assistncia sanitria, que desenvolupar el seu reglament un nou decret pel qual s'ha obert un període de consulta pública.

Les entitats, que han constatat "una falta d'informació del personal administratiu i sanitari que informen els usuaris", han reclamat recursos a la Conselleria de Salut de la Generalitat i el Servei Catal de la Salut (CatSalut) per formar-los i donar instruccions clares que no es cobraran les urgncies si les persones ateses signen una declaració sobre la seva falta de recursos.

Han impulsat la campanya l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius; Marea Verda Barcelona; Metges del Món; Plataforma per una Atenció Sanitria Universal a Catalunya (Pasucat); Xarxa de Migració, Gnere i Desenvolupament; Xarxa de Dones per la Salut; Campanya pel Dret a l'Avortament; Ca la Dona; Centre d'Anlisis i Programes Sanitaris (Caps) i Mika Sororidad Internacionalista.

Reclamen que aquest nou decret "estableixi les condicions per a una atenció sanitria universal, de qualitat i sostenible sobre la base d'una gestió eficient, efica i transparent", i que garanteixi l'atenció de menors i de totes les persones durant l'embars, el part, el postpart i la interrupció voluntria de l'embars, encara que no estiguin empadronades.

BARRERES CULTURALS I LINGÜÍSTIQUES

"La falta d'accés a l'assistncia sanitria de la població migrada i refugiada és racisme institucional. És imprescindible que els sistemes de salut superin les barreres culturals i lingüístiques i es realitzi un abordatge multidisciplinari intercultural", han reclamat.

S'oposen al termini mínim de tres mesos per acreditar arrelament, i demanen que es redueixi "al mínim" el temps d'espera per obtenir la targeta sanitria, davant els tres mesos que estableix la llei actualment, i demanen que es garanteixi que no es cobren aquests serveis, que es realitzin campanyes informatives, i que el Parlament aprovi una reforma de la llei per garantir aquesta assistncia.

En un comunicat aquest dilluns, la Pasucat ha fet una crida a organitzacions, moviments socials, associacions, entitats, sindicats, collectius i individus a unir-se a la carta de reivindicacions com a primer pas per exigir una resposta a aquestes demandes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés