Actualitzat 24/02/2020 14:04 CET

Rafael Tous dona al Macba un miler d'obres que ha recollit durant 50 anys

El col·leccionista Rafael Tous i el director del Macba Ferran Barenblit en roda de premsa, 24 de febrer del 2020.
EUROPA PRESS

És una donació "pura, simple, irrevocable i sense cap mena de contraprestació" més enllà d'exhibir-la

BARCELONA, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

El col·leccionista Rafael Tous ha donat al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) entre 1.000 i 1.100 obres "extraordinàries i úniques" d'una trentena d'artistes reunides al llarg de 50 anys, ha explicat en roda de premsa el director de la pinacoteca, Ferran Barenblit.

"És un dia històric per al Macba i per a la ciutat de Barcelona", ha destacat Barenblit, que ha afegit que es tracta d'una donació pura, simple, irrevocable, sense cap tipus de contraprestació més enllà de donar a conèixer i exhibir la col·lecció de manera natural, i ha destacat la valentia i extrema generositat de Tous.

Ha assenyalat que aquest gest enalteix la paraula donació, i que els artistes que integren aquesta col·lecció han exposat anteriorment individualment al Macba, de manera que ha estat sempre una col·lecció molt visible a la sala, i ho continuarà sent amb l'exposició d'aquestes obres: "Segur que a partir d'ara podem escriure nous capítols".

Barenblit ha destacat la seva doble generositat: la de construir la col·lecció i la de donar-la després al museu, i ha assegurat que és la més important que ha registrat el centre, que està acostumat a la generositat, però que aquesta "és la més notable de la història del museu sense cap mena de dubte".

EXPOSICIÓ A FINALS D'ANY

Les obres entraran gradualment i en grups al museu, i aquesta processó culminarà en un catàleg sobre aquestes dècades que abasten conceptualment les obres donades, així com en una exposició a finals d'any.

Concretament, es farà una gran exposició col·lectiva centrada en quatre o cinc artistes perquè es vegi el 100% de la seva obra: "Seleccionaré quatre artistes que m'interessin perquè s'entengui la seva obra i que el missatge arribi sencer", ha dit Tous, que insistirà que hi hagi pocs creadors però siguin d'una mateixa generació.

Ha celebrat que la seva col·lecció estigui cuidada i conservada al museu, i ha explicat que ja des de petit era un "maniàtic del col·leccionisme", i que la seva empresa tèxtil li ha permès comprar obres d'art conceptual d'artistes com Antoni Llena, Àngel Jové, Francesc Abad, Francesc Torres, Antoni Miralda, Joan Rabascall, Eulàlia Grau, Pere Noguera, Jordi Pablo, Jaume Xifra, Àngels Ribé y Fina Miralles.

Entre les obres donades n'ha destacat algunes com 'Europa Arqueologia al rescat', de Francesc Abad; 'Supermercat', d'Eugenia Balcells; 'Micro òpera 2', de Benet Rossell; 'Puerta de Linares', de Jordi Benito; 'Mort de Franco', de Jordi Cerdà, i 'Discriminació de la dona', d'Eulàlia Grau.

Ha destacat que les seves obres han estat exposades a museus i espais culturals de França, Anglaterra, Espanya i Catalunya, i ha creat una biblioteca de 200.000 publicacions relacionades amb la cultura, i espera que el seu exemple animi més persones a col·leccionar i comprar obres, i "que la gent pugui invertir en art".

Sobre la donació, ha detallat que el 2004 va voler vendre les obres per poder mantenir obert el seu espai expositiu Metròno, i no ho va fer --de fet el centre va tancar--, així que una nit va decidir donar-ho tot "i fer feliç a la ciutat de Barcelona", mentre que Barenblit ha dit que la decisió ha estat àgil i fàcil, en 15 dies.

EXEMPLE PER A ALTRES MECENES

El col·leccionista ha expressat el seu desig que es tingui cura de l'obra i que es mostri, però sobretot ha dit: "La dono perquè es vegi. No la vull a casa meva perquè no es pot veure".

"Vull que el que aquests artistes han fet es vegi", i que la donació sigui un exemple per a altres mecenes que guarden les peces perquè els seus fills les heretin, i que les treguin a la llum perquè tothom les pugui observar.

Sobre la seva activitat futura com a col·leccionista, ha avisat que continuarà comprant obres d'aquests artistes i de futurs artistes, que també donarà al museu.

A banda, Tous compta amb més col·leccions, com una de 2.000 fotografies d'artistes contemporànies d'arreu del món; una col·lecció "molt gran" de còmics amb gairebé 10.000 dibuixos originals, i una altra col·lecció d'art africà que té una fundació a Àfrica.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés