Publicat 05/02/2019 16:24

El Clínic incorpora 5G en un quirfan per primera vegada a tot l'Estat i operar a distncia al MWC

Presentació del projecte del 5G a l'Hospital Clínic de Barcelona
EUROPA PRESS

La indústria augura un desplegament "massiu" d'aquesta tecnologia el 2020

BARCELONA, 5 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Clínic de Barcelona dotar un quirfan de xarxa 5G per primera vegada a l'Estat, la qual cosa permetr en un futur connectar-se amb cirurgians de tot el món i compartir coneixement i mentoria remota d'experts, en un projecte pilot en collaboració amb la iniciativa público-privada 5G Barcelona i l'empresa Vodafone.

Ho han presentat aquest dimarts en roda de premsa el conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró; el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello; el director general del Clínic, Josep Maria Campistol, i el cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal de l'hospital, Antonio de Lacy.

El projecte far una demostració el proper 27 de febrer al Mobile World Congress Barcelona (MWC) --que tindr un altre ndul de connectivitat 5G-- en la qual es far una operació gastrointestinal complexa.

Hi haur cirurgians a l'hospital i De Lacy els mentoritzar des del congrés, i la seva collaboració prctica mostrar com en el futur un cirurgi podr ajudar un altre que es trobi a un altre país o centre i, fins i tot, a hospitals de campanya en situacions d'emergncia.

Un quirfan de l'hospital compta amb la possibilitat de connexió remota, per ha hagut d'incorporar un botó de congelar la imatge per fixar-la i assenyalar el que cal fer a causa de la latncia actual, mentre que amb el 5G no caldr a causa de la seva velocitat, i Campistol ha afegit que la inversió en aquest quirfan "ronda els 40 milions" d'euros.

De Lacy ha dit que aquestes tecnologies evitaran desplaaments que troba innecessaris, com quan es crida un cirurgi per prendre una decisió que podria prendre's més rpid si veu l'operació remotament: "Si millorem l'eficincia, millorarem les llistes d'espera", i ha afegit que en un futur els malalts crnics tindran un seguiment remot.

El projecte, batejat com 'cirurgi remot', s'ha impulsat en el marc de la iniciativa 5G Barcelona, que ha estat promoguda per la Generalitat i l'Ajuntament de la capital catalana al costat de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, el Centre Tecnolgic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Atos i la Universitat Politcncia de Catalunya (UPC).

MILLORAR L'EFICINCIA

En ser preguntats per quan hi haur més hospitals amb aquesta possibilitat, el president i conseller delegat de Vodafone Espanya, Antonio Coimbra, ha afirmat: "No puc revelar aquí els meus plans, seria molt interessant per a la competncia", encara que ha dit que es desplegar a més parts, incloent Catalunya.

"Hi ha un consens en la indústria que el desplegament massiu del 5G comenar el 2020", ha dit, i ha afegit que entre el 2021 i el 2022 es tancar el 3G i baixar la inversió en 4G, per la qual cosa la seva empresa centrar en el 5G gran part de la inversió que dedica a les xarxes, d'entre els 800 o 900 milions que inverteix a l'any.

COLLABORACIÓ PÚBLICO-PRIVADA

Coimbra ha afirmat: "El 5G canviar totalment les nostres vides, una vegada més", després de la revolució que ha suposat el 4G, i ha afegit que el projecte del Clínic illustra els canvis d'una tecnologia que, per exemple, permet veure vídeos en 4K i 8K.

Puigneró ha celebrat la collaboració público-privada i ha afegit: "L'actual revolució digital ens est portant totes aquestes empreses que es dediquen a desenvolupar aquestes apps que són imprescindibles per al dia a dia, i el 5G portar la connectivitat total", en els cotxes, les cases i els quirfans.

Ha assegurat que Catalunya vol participar i liderar aquesta tecnologia i convertir-se en la capital del 5G, que ser clau en aquesta revolució, i ha afegit: "El nostre gran tractor de la innovació tecnolgica pot ser el nostre sistema de salut", de la mateixa manera en qu ha estat referent en el sistema de salut clssic, i com als Estats Units ho ha estat la Defensa.

Pisarello ha vist com un orgull la capitalitat de Barcelona en tecnologia 5G, acollint el congrés dels mbils, i més encara quan es tracta d'aplicar tecnologies "en benefici de la ciutadania", com la que es presenta aquest dimarts, i ha destacat la necessitat que la tecnologia arribi a totes les persones.

"És molt important que la ciutat els faci seus, perqu aquests canvis són tan vertiginosos que generen molta incertesa", i encara que és important tenir un debat crític al voltant dels riscos, també cal mostrar la potencialitat, perqu per exemple el 5G pot millorar la mobilitat amb més estalvi energtic.

El CEO del Mobile World Capital Barcelona, Carlos Grau, ha agrat l'aliana que ha perms "fer de Barcelona un laboratori obert i neutral per anticipar els avanos del futur", i ser pionera mundial en iniciatives com la que han presentat aquest dimarts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés