Actualitzat 12/06/2015 13:01

El Clínic coordina una app europea per controlar pacients amb VIH a distància

El Clínic validará una 'app' europea para seguir a pacientes com VIH
Foto: EUROPA PRESS

El pacient només anirà a l'hospital per a analítiques i consultarà via app

   BARCELONA, 12 Juny (EUROPA PRESS) -

   L'Hospital Clínic de Barcelona s'encarregarà de validar una aplicació per a dispositius mòbils que pretén facilitar el seguiment dels pacients amb VIH i la seva comunicació amb els metges, dins del projecte Emergeix, finançat per la UE amb sis milions d'euros.

   La iniciativa ha estat presentada aquest divendres en roda de premsa pel coordinador de l'estudi de validació, Felipe García; el cap del Servei de Malalties Infeccioses del Clínic, Josep Maria Gatell, i l'investigador principal de l'estudi de l'app al Clínic, Josep Mallolas.

   Està previst que l'app estigui acabada en un any i que els pacients i metges puguin començar a testar-la a final del 2016: "La validació durarà uns dos anys i podrà ser una realitat sobre el 2019", ha dit García.

4.000 PACIENTS EUROPEUS

   Segons Gatell, "els mòbils poden contribuir molt a millorar l'atenció dels pacients sense perdre l'eficàcia", i ha concretat que l'estudi de validació de l'app tindrà la participació de 4.000 pacients europeus, mil d'ells del Clínic.

   Els pacients amb VIH han de seguir controls "rigorosos" que exigeixen molts desplaçaments a l'hospital, i el projecte Emergeix pretén estalviar-los temps i diners mitjançant una app que faciliti el seu contacte amb el metge i monitori el seu estat.

   Aquest objectiu "no substitueix el sistema clàssic presencial, sinó que el complementa", cosa que el Clínic ja porta a terme a través del sistema per a ordinadors 'Hospital VIHrtual', amb el qual es visiten 400 dels 4.700 pacients del centre, ha destacat García.

   Aquest sistema de telemedicina per a ordinadors serà la base del desenvolupament del sistema de l'app europea, que també tindrà la col·laboració dels hospitals anglesos de Brighton i Sussex NHS Trust, l'Institut de Medicina Tropical d'Anvers de Bèlgica, el Centre Hospitalari de Lisboa Central de Portugal i l'Hospital Universitari Dr.Frank Mihaljeic, de Croàcia.

   L'app tindrà les mateixes opcions que l'hospital virtual i farà que els pacients només hagin de desplaçar-se a l'hospital per fer-se les analítiques pertinents, "al voltant d'un cop l'any", i fer la resta de consultes mitjançant el seu dispositiu mòbil.

DONAR EL SALT ALS MÒBILS

  "Volem donar el salt dels ordinadors als mòbils perquè els pacients puguin connectar-se en qualsevol moment i lloc", ha dit Mallolas, que ha afegit que els investigadors que desenvolupen l'app volen explotar al màxim el potencial de les noves tecnologies.

   D'aquesta manera, preveurà la possibilitat de posar alarmes per a la presa de la medicació, programar visites i que els pacients tinguin accés a la seva història clínica, cosa que reduirà la càrrega assistencial i permetrà que la comunicació entre el metge i el pacient sigui "millor i més fluida".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés