El Clínic aconsegueix 100 reparacions de vàlvula mitral cardíaca sense passar per quiròfan

El Clínic aconsegueix 100 reparacions de vàlvula mitral cardíaca sense passar pe
HOSPITAL CLÍNIC
Publicat 10/4/2019 17:11:09CET

És un procediment dissenyat per tractar vàlvules mitrals insuficients

BARCELONA, 10 Abr. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Clínic de Barcelona ha aconseguit les 100 reparacions de vàlvula mitral cardíaca mitjançant el clip mitral, un procediment iniciat el 2012 i que permet reparar-la sense haver d'operar a cor obert, ha informat aquest dimecres el centre en un comunicat.

L'implant d'un 'clip' representa actualment la millor alternativa no quirúrgica per disminuir el grau d'afectació de la vàlvula mitral i millorar el pronòstic en pacients amb insuficiència cardíaca, la segona causa més freqüent d'ingrés hospitalari a Espanya.

Es tracta d'un procediment d'alta complexitat que requereix un alt grau d'experiència, perquè es requereixen fins a 98 passos per col·locar el clip.

L'avantatge d'aquest sistema és que es pot implantar d'una manera mínimament invasiva a través d'un catèter i no es necessita cirurgia oberta amb parada cardíaca i circulació extracorpòrea.

Aquesta intervenció dura aproximadament entre una i tres hores depenent de la complexitat del cas i permet despertar el pacient immediatament després del procediment perquè s'administra una anestèsia menys profunda.

PER LA VENA FEMORAL

El clip mitral és una pròtesi cardíaca en forma de pinça que s'insereix per la vena femoral fins arribar al cor, i està dissenyada per tractar vàlvules mitrals insuficients, que no tanquen bé a causa d'una manca de contacte entre els dos vels mitrals.

Guiada mitjançant una ecocardiografia esofàgica, aquesta pinça travessa les cavitats cardíaques i es col·loca en el nivell dels vels de la vàlvula mitral, i una vegada col·locada, es tanca la peça, de manera que es restableix el contacte entre els vels i el correcte tancament.

Aquesta tècnica es reserva a pacients que presenten un alt risc quirúrgic, perquè actualment la cirurgia cardíaca representa una opció tècnicament superior al clip mitral, sobretot en pacients joves amb defectes estructurals a la vàlvula.

La insuficiència mitral és la segona valvulopatia més freqüent, afecta el 2% en la població general i 7% en majors de 75 anys, i la indicació quirúrgica es basa en la severitat, els símptomes i la disfunció ventricular.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.