Publicat 30/10/2021 11:45

Ciutadans catalans que participen en la Conferncia sobre el futur d'Europa demanen "enfortir" la UE

Archivo - Arxivo - Seu del Parlamento Europeu a Estrasburg.
PARLAMENTO EUROPEO - Archivo

BARCELONA, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

Diversos dels ciutadans catalans seleccionats per participar en la Conferncia sobre el futur d'Europa (Cofoe) al Parlament Europeu d'Estrasburg (Frana) han advocat per "enfortir i donar més poder" a la UE per afrontar els reptes dels propers anys.

La Cofoe, la tasca de la qual va comenar al setembre i acabar a la primavera del 2022, est composta per quatre panells amb 800 ciutadans europeus --200 cadascun--, seleccionats de manera aleatria garantint la seva representativitat en termes de paritat, nivells socioeconmics i aspectes geogrfics.

És una iniciativa pionera del Parlament, la Comissió Mixta i el Consell Europeu amb l'objectiu d'escoltar la ciutadania sobre com volen que sigui el futur de la UE i perqu pugui traslladar les seves preocupacions i opinions als representants polítics que també participen en la Cofoe, tot i que les conclusions que en surtin no tindran carcter vinculant.

Christian Benítez, nascut a Barcelona fa 20 anys i estudiant de grau mitj de gestió administrativa, va estar al setembre a Estrasburg participant en les sessions del panell centrat en els mbits d'economia, justícia social, ocupació, educació, cultura, joventut, esport i transformació digital, i al desembre ho far a Dublín (Irlanda).

Després d'aplaudir la iniciativa europea, ha explicat que li va impactar conixer el ple i les dinmiques dels parlamentaris, en considerar que hi ha molt desconeixement sobre aquest assumpte, i ha afegit que va centrar moltes de les seves propostes en l'mbit educatiu.

També ha apostat per una Europa "més unida" i per la necessitat que hi hagi una comunicació i un acostament recíproc entre la institució i els ciutadans.

En el mateix sentit s'ha pronunciat Rosa Maria Vaca, una arquitecta tcnica de Barcelona de 45 anys, que ha advocat per "la igualtat de drets, obligacions i recursos" entre tots els europeus, i per poder tirar endavant iniciatives en institucions europees que tinguin el suport d'una majoria dels pasos, sense necessitat d'unanimitat.

També ha reclamat la necessitat de retenir el talent europeu i de ser "autosuficients" per no haver de dependre i subcontractar serveis a pasos com el Japó i la Xina, entre d'altres.

A més, considera molt positiu que la UE impulsi iniciatives d'aquestes característiques per conixer l'opinió dels ciutadans i tenir l'oportunitat de poder polir i madurar les propostes posteriorment.

DESPRÉS DEL BREXIT

José Manuel Burillo, jubilat de 61 anys de Tarragona, ha reconegut que al principi li va sorprendre una iniciativa que considera fantstica --en les seves paraules--, i creu que la UE est intentant "canviar la perspectiva dels ciutadans europeus" sobre el seu funcionament després del Brexit.

"Tinc clar que la UE és el futur", ha reivindicat Burillo, que assegura que formar part d'Europa pot oferir molts avantatges per abordar reptes de futur, problemes i situacions que arrosseguen els estats.

Així, després de definir-se com a independentista, creu que l'independentisme ha d'"ajudar-se constantment del que diu Europa" per defensar-se, i creu que a altres pasos els pot passar el mateix amb altres assumptes.

Eva del Amo, vena de Roda de Ber (Tarragona) de 61 anys que durant molt temps es va dedicar a l'hostaleria tot i que ara mateix est aturada, ha defensat "acostar la realitat europea als ciutadans".

"Estic superconvenuda que si algú pot fer alguna cosa és Europa. Europa em pot defensar", ha destacat, i va més enll en apostar per crear un govern comunitari, respectant les peculiaritats de cada país.

SALUT

Del Amo, a qui li ha tocat participar en el panell sobre salut, canvi climtic i medi ambient, ha dit que la majoria dels qui integraven el seu grup van expressar el seu inters per tenir una sanitat pública més equitativa i que arribi a tothom, per posar límits a determinades prctiques farmacutiques i per apostar per educar els nens en la sanitat des de petits.

A més, ha destacat la importncia que Europa dugui a terme iniciatives d'aquestes característiques, i ha afegit que al gener li tocar viatjar a Polnia per aprofundir en aquestes qüestions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés