Publicat 30/10/2014 13:21

CiU i PP rebutgen exigir l'escolarització mixta com a requisit per a un concert amb el Govern

Rocío Martínez-Sampere (PSC)
EUROPA PRESS

PSC, ERC, ICV-EUiA i CUP donen suport a la iniciativa però no sumen majoria i C's s'absté

BARCELONA, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha rebutjat aquest dijous amb els vots de CiU i PP tramitar una proposició de llei del PSC que aspirava a modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) per exigir l'escolarització mixta com a requisit perquè un centre educatiu català pugui accedir a signar un concert econòmic amb la Generalitat.

"Els fons públics no poden sustentar una educació que discrimina per gènere", segons la diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere, que ha explicat que la iniciativa socialista hagués vist la llum sense més problemes modificant uns pocs articles de la LEC.

La proposició de llei del PSC no ha prosperat perquè s'han aprovat les esmenes a la totalitat de CiU i de PP, que han tingut 66 vots a favor --nacionalistes i populars--, 56 en contra --PSC, ERC, ICV-EUiA, CUP-- i les nou abstencions de C's.

Sampere considera que finançar els centres no mixtos va contra els principis de l'educació pública, i que els recursos que ara reben podrien dedicar-se a "pal·liar les tremendes desigualtats" que hi ha a Catalunya per les retallades en educació, entre d'altres ajustos.

També ha retret a CiU que voti amb el PP les esmenes a la totalitat que han evitat que prosperi la proposició del PSC: "Estan votant amb el partit que demà impugnarà el nou 9 de novembre. Si ho féssim altres, el que hauríem de sentir! Vostès s'han alineant amb el PP. Reflexionin".

El PP ha presentat una esmena a la totalitat contra el projecte del PSC perquè, segons la diputada María José García Cuevas, "l'educació diferenciada és un model legítim i d'èxit que es convertiria en un model elitista i reservat a uns pocs" si es veta el seu accés als concerts econòmics.

CiU ha presentat també una esmena a la totalitat defensada pel diputat Roger Montañola: "No és el nostre model --l'educació diferenciada--, però és un model que existeix i que dóna resultats a una sèrie de ciutadans. Les hem de garantir la llibertat d'escollir aquest tipus de centres".

Montañola ha recordat al PSC que va mantenir els concerts amb aquest tipus de centre mentre Ernest Maragall va ser conseller d'Educació en el segon tripartit, i ha acusat els socialistes de voler trencar la "unitat" amb la que va aprovar la LEC, ja que en el seu moment va prosperar amb els vots de CiU, PSC i ERC i el suport parcial d'ICV-EUiA.

"COL·LISIÓ" AMB LA LOMCE

Carlos Carrizosa ha justificat l'abstenció de C's perquè, tot i que no està en contra del plantejament del PSC, la proposició socialista "topa" amb la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), que sí avala l'escolarització diferenciada.

Precisament la republicana Anna Simó ha exposat que la millor via per aplicar la proposta del PSC és la independència, que permetria Catalunya deslliurar-se de la Lomce per tenir una llei educativa pròpia no condicionada per una norma estatal: "No tindrem una educació de primera si no tenim un país de primera que pugui gestionar un Estat".

Joan Mena (ICV-EUiA) ha criticat que en el seu moment la LEC va ser una oportunitat perduda per diversos motius; entre els quals hi ha el finançament amb recursos públics de les escoles no mixtes.

Quim Arrufat (CUP) ha demanat reformular els concerts amb una visió més àmplia, ja que ha criticat que hi ha centres mixtos que segreguen per altres qüestions fixant quotes per acceptar menys immigrants o menys alumnes de famílies amb menys recursos.

Els socialistes volien introduir un segon canvi en la LEC: incrementar la participació dels ajuntaments en la programació de l'oferta educativa i a l'hora de crear línies escolars, però també s'ha rebutjat amb les dues esmenes a la totalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés