Publicat 04/02/2014 19:59

CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP donen suport al recurs del Govern contra la sentència del TSJC

Jordi Turull, CiU
EUROPA PRESS

El PP català critica que al Govern li donin "igual" les sentències

BARCELONA, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP han expressat aquest dimarts el seu suport a l'estratègia del Govern de presentar un recurs contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga la Generalitat a fixar que el castellà estigui al 25% de l'horari lectiu de cinc escoles.

En roda de premsa, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha remarcat que es limitaran a complir la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i que aplaudeixen les iniciatives de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, per preservar el model d'"èxit" que és la immersió.

La portaveu d'ERC al Parlament, Marta Rovira, també ha deixat clar que el marc legal d'actuació ha de ser la LEC, perquè no imposa quotes i evidencia que la competència lingüística és exclusiva de la Generalitat.

Així, ha rebutjat la decisió del TSJC, perquè "no té la mateixa legitimitat democràtica" que la del Parlament i perquè no pot anar més enllà del que dicta la llei i ha de limitar-se a aplicar el marc legal.

El portaveu del PSC a la Cambra, Maurici Lucena, ha defensat el model d'immersió i ha negat que sigui un problema real a Catalunya tenint en compte el coneixement "més que acceptable" del català i també del castellà dels alumnes catalans en relació amb els de la resta d'Espanya.

"S'està creant un problema artificial i esperem que quedi en res", ha desitjat Lucena, que ha reivindicat la capacitat de les escoles per avaluar, segons la seva situació, si cal reforçar l'aprenentatge d'una llengua o una altra.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Josep Vendrell, que ha qualificat d'"èxit" el model d'immersió lingüística i ha advertit que no permetran la divisió dels alumnes per raó de llengua.

El diputat de la CUP al Parlament Quim Arrufat ha acusat al PP de no saber "com sortejar i què fer per fer desaparèixer" el català de tots els territoris d'Espanya on es parla.

Davant d'aquests posicionaments, el portaveu parlamentari adjunt de PP, Santi Rodríguez, ha criticat que al Govern li doni "igual" el que sentenciïn els tribunals, i ha interpretat que el TSJC estableix unes quotes perquè la Generalitat no compleix aquests mandats.

També ha recordat que el Govern va llançar a l'estiu un programa per apostar per una escola catalana plurilingüe amb uns percentatges d'escolarització en anglès, per la qual cosa els ha emplaçat a donar al castellà "el mateix tracte" que es li dóna a la llengua anglesa.

La portaveu de C's al Parlament, Carina Mejías, ha acusat al Govern d'haver-se convertit en un "insubmís" de les sentències que dicten els tribunals de justícia sobre la immersió lingüística, fet pel qual ha reivindicat un canvi de model que persegueixi el trilingüisme.

CONSELL GARANTIES

CiU, ERC i ICV-EUiA també han celebrat el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que conclou que diversos preceptes de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) vulneren l'Estatut i la Constitució.

Turull ha assegurat que el dictamen certifica l'intent del PP d'actuar per "menysprear i destrossar" el català, Rovira ha opinat que el seu contingut és un revés al Govern espanyol, i Vendrell ha lamentat que el PP vulgui imposar un model d'escola que porta els alumnes "a 30 anys enrere".

En canvi, Rodríguez ha demanat més temps per analitzar el dictamen, i Mejías ha explicat que no els satisfà la Lomce perquè el que es necessita és un pacte educatiu per garantir un bon ensenyament durant una generació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés