Publicat 20/7/2019 15:06:19 +02:00CET

Científics de la UB estudiaran l'impacte de l'ebola en goril·les del Congo

Goril·les, en una foto d'arxiu.
WILDLIFE CONSERVATION SOCIETY.

BARCELONA, 20 jul. (EUROPA PRESS) -

Científics de la Facultat de Biologia i de l'Institut d'Investigació de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (Irbio) viatjaran aquest estiu a la reserva de fauna Lossi de la República del Congo per estudiar els efectes que va tenir en la població de goril·les l'epidèmia d'ebola que va afectar la zona entre 2003 i 2004.

L'expedició tindrà lloc d'agost a setembre i permetrà "analitzar de quina manera alguns esdeveniments catastròfics --com el brot d'ebola-- poden condicionar a llarg termini la dinàmica social i la viabilitat genètica i demogràfica de les poblacions de goril·les", ha informat la UB en un comunicat aquest dissabte.

INVESTIGACIÓ PRÈVIA

Entre 2003 i 2004, l'actual coordinadora de l'expedició al Congo, Magdalena Bermejo, i els experts José Domingo Rodríguez-Teijeiro i Àlex Barroso, que en formaran part, van participar en una investigació 'in situ' que va revelar que el comportament social del goril·la era "un factor decisiu" en la transmissió del virus de l'ebola.

A causa de la gravetat de l'epidèmia, els científics van haver d'interrompre la investigació, i un estudi de 2007 del Govern francès i la Fundació Zoo de Barcelona va confirmar que el virus havia acabat amb el 95% dels goril·les salvatges de la zona.

ESPÈCIE AMENAÇADA

Els brots també van reduir el nombre d'individus per família, la qual cosa va agreujar la situació d'una espècie que figura en la llista d'espècies amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa.

La caça, el comerç d'espècies, la destrucció del seu hàbitat, les epidèmies i els conflictes armats en el continent africà posen en risc extrem la supervivència de les poblacions salvatges d'uns primats que comparteixen més del 98% de material genètic amb l'espècie humana, expliquen els experts.

En aquesta nova expedició, els científics recolliran mostres biològiques dels simis i identificaran els seus punts de pernoctació per conèixer la "distribució espacial de les famílies, així com la seva composició numèrica i la proporció de sexes mitjançant estudis genètics".

Ho faran en col·laboració amb les entitats que formen part del consorci internacional que ha organitzat l'expedició: el Govern de la República Democràtica del Congo, la Universitat Marien Ngouabi (el Congo), la UB, l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), l'Estació Biològica de Doñana (CSIC), la Universitat de Princeton (els Estats Units) i la Universitat de Rennes 1 (França); lidera el consorci l'entitat local Sabine Plattner African Charities.

Aquesta xarxa acadèmica internacional, en la qual participen els experts de la UB i de l'Irbio, ha engegat projectes de protecció de la biodiversitat al Parc Nacional d'Odzala-Kokoua, el Centre d'Investigació Ngaga i a la Reserva de Fauna de Lossi, que rep fons europeus des de 1994.