El VHIO tindr el nom de l'oncleg catal al seu nou edifici
BARCELONA, 21 març (EUROPA PRESS) -
Metges i investigadors han reivindicat aquest dilluns la figura i el llegat de l'oncleg catal José Baselga durant la jornada 'Reptes de la Recerca Oncolgica. Un homenatge al Dr. José Baselga', coorganitzada pel VHIO i AstraZeneca un any després de la mort del metge, i celebrada a l'edifici Cellex de l'institut de recerca situat al Campus Vall d'Hebron de Barcelona.
"Tots nosaltres som el llegat de José Baselga", ha reivindicat el cap del Servei d'Oncologia Mdica de l'Hospital Vall d'Hebron i director del VHIO, Josep Tabernero, durant la jornada, en la qual ha anunciat que la intenció del centre que dirigeix és que el nou edifici de l'institut tingui el nom de l'oncleg catal.
L'acte, en el qual han mostrat el tráiler del documental produt per AstraZeneca 'José Baselga: Cancer's fiercest opponent' , ha comptat amb la participació del president d'AstraZeneca España, Rick Suárez, la directora d'Afers Corporatius i Accés al Mercat d'AstraZeneca España, Marta Moreno, i la vídua de Baselga, Silvia Garriga, que ha anunciat la creació del portal web josebaselga.com.
Per la seva banda, la vice-presidenta executiva d'R+D d'Oncologia d'AstraZeneca, Susan Galbraith, ha estat una de les encarregades d'encetar la jornada i ha animat els assistents a utilitzar l'"ambició" de Baselga per guarir el cncer i amplificar-la entre tots per assolir l'objectiu del doctor catal.
MEDICINA DE PRECISIÓ I RECERCA
Durant la taula rodona 'Recerca, medicina de precisió i accés a la innovació' que ha moderat el periodista de 'La Vanguardia' Josep Corbella, Tabernero ha apostat per anticipar-se al fet que les malalties es generin, una fita que requereix "una gran inversió i sobretot un canvi de paradigma" amb el qual a parer seu s'aconseguiria molt més en salut.
Pel cap del Servei d'Oncologia Mdica de l'Hospital Clínic, cap del Grup de Recerca Genmica Traslacional de l'Idibaps i president del Grup Solti, Aleix Prat, el prxim "canvi disruptiu" en el tractament del cncer ha de ser en innovació diagnstica amb diagnstics més precisos.
La directora de la Unitat de Recerca de Terpia Molecular del Cncer (Uitm) - CaixaResearch i cap del Grup de Desenvolupament Clínic Preco de Frmacs del VHIO, Elena Garralda, ha defensat que, tot i que actualment tinguin més capacitat per generar dades que per aplicar-les a la prctica clínica, aix no ha de "tirar enrere" els professionals.
En aquest línia, el director Mdic en Oncologia R+D d'AstraZeneca, Jorge Zerón-Medina, ha destacat que els darrers anys la medicina ha generat moltíssima informació i que la intelligncia artificial (IA) és "molt bona" a l'hora de gestionar aquestes dades: és capa d'analitzar-les totes i extreure'n conclusions, ha dit.
El director d'Oncologia d'AstraZeneca España, Ramon Mel, ha reivindicat, d'acord amb l'esperit de Baselga, que la indústria ha de buscar els millors aliats i trobar-hi punts comuns per fer arribar la recerca "al nombre més gran de pacients com més aviat millor" i que la medicina de precisió no quedi encapsulada en l'mbit de la recerca.
RECERCA PRECLÍNICA I TRASLACIONAL
En la taula rodona 'Desenvolupament de la Recerca preclínica i traslacional en Oncologia els prxims anys', la codirectora del Programa de Recerca Preclínica i Traslacional del VHIO, professora de recerca Icrea i cap del Grup de Modelització de terpies antitumorals de VHIO, Laura Soucek, ha explicat que abans de Baselga es tractava el pacient amb qualsevol frmac i se n'observava la progressió, mentre que ara miren d'"estar llestos abans que el tumor comenci a créixer" amb el frmac més adequat.
En aquest sentit, la cap del Grup de Terpies Experimentals del VHIO, Violeta Serra, ha reivindicat el paper de Baselga en la recerca a Espanya i sobretot a Barcelona amb la creació d'institucions com el VHIO, que est "a la mateixa altura" que centres europeus i americans de recerca en cncer.
El cap del Laboratori de Factors de Creixement del VHIO, professor de Recerca Icrea, director de Recerca del Psmar i director de l'Imim, Joaquín Arribas, ha afirmat que el futur passa pel diagnstic preco, trobar biomarcadors i altres identificadors que permetin detectar les primeres cllules malignes abans que el tumor es desenvolupi per complet.
"Necessitem més frmacs i més biomarcadors", ha reivindicat el codirector del Programa de Recerca Preclínica i Traslacional de VHIO, professor de Recerca Icrea i cap del Laboratori d'Expressió Gnica i Cncer del VHIO, Joan Seoane, que ha insistit a desenvolupar terpies de precisió en funció de les característiques de cada tumor.
El vicepresident de Medicina Traslacional en Oncologia R+D d'AstraZeneca, Maurizio Scaltriti, ha assegurat que en matria de terpies dirigides és optimista i ha apostat per "empnyer una mica més" en el camp de la recerca amb l'objectiu d'identificar biomarcadors nous.