Publicat 14/10/2015 18:54

Científics fan un pas endavant per obtenir cèl·lules mare de sang al laboratori

Pot millorar la possibilitat d'un trasplantament per a molts malalts sense donants compatibles

BARCELONA, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (Imim) han fet un pas endavant per obtenir cèl·lules mare de la sang al laboratori, mitjançant un descobriment relacionat amb una proteïna.

El treball, que el publica la revista 'Nature Communications', ha descobert que la intensitat o l'eficiència sobre com s'activa la proteïna anomenada 'Notch' --involucrada en les diferents etapes del desenvolupament embrionari-- determina el destí de les cèl·lules --si les cèl·lules formaran un òrgan o un teixit, per exemple--.

"Per aconseguir aquests nivells d'activació, hem demostrat que existeix una competència entre dues proteïnes que activen 'Notch', és a dir, entre dos lligands, per la qual cosa una limita l'activació generada per l'altra per poder formar cèl·lules mare hematopoiètiques", ha destacat la coordinadora del grup de cèl·lules mare i càncer de l'Imim, Anna Bigas.

Fins ara se sabia, per treballs realitzats per aquest grup i d'altres, que l'activació de 'Notch' era imprescindible per formar artèries i per formar cèl·lules mare hematopoiètiques, i també se sabia que les proteïnes responsables d'aquesta activació eren els lligands Delta4 i Jagged1 respectivament.

En concret, els investigadors han demostrat amb aquest treball com funciona aquest senyal per aconseguir un nivell d'activació determinat i formar els dos tipus de cèl·lules diferents.

Això és important per determinar els senyals que es necessiten per generar cèl·lules mare hematopoiètiques al laboratori, ja sigui a partir de cèl·lules mare embrionàries o a partir d'altres fonts.

"Actualment ja s'estan obtenint cèl·lules al laboratori amb característiques de cèl·lules mare, però és un procés poc eficient i poc reproduïble encara", ha observat la investigadora.

PER A DONANTS INCOMPATIBLES

Aquest estudi ajudarà a millorar la qualitat i l'eficiència en l'obtenció de cèl·lules mare hematopoiètiques i això pot suposar, en un futur, la possibilitat d'obtenir una font inesgotable de cèl·lules per a trasplantaments hematològics i, per tant, la possibilitat d'un trasplantament per a molts malalts que no tenen donants compatibles, ha subratllat.

Els investigadors han realitzat l'estudi actual a partir de cèl·lules de ratolí, ara el següent pas és reproduir la investigació amb cèl·lules embrionàries humanes o amb cèl·lules endotelials reprogramades, on creuen que funcionarà de manera semblant.

"Tot i que l'aplicació no és immediata perquè encara no es coneixen tots els senyals ni com regular-les, a poc a poc es va confeccionant un protocol més precís per saber com generar cèl·lules amb capacitat de ser trasplantades", han conclòs els investigadors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés