Publicat 12/03/2015 18:13

Científics europeus i de la UdG dissenyen un sensor per detectar contaminants en el mar

GIRONA, 12 març (EUROPA PRESS) -

Científics europeus, de la Universitat de Girona (UdG) i investigadors de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han presentat aquest dijous al Parc Científic de la UdG un sensor autònom per detectar contaminants a zones marines.

Una aplicació d'aquest sensor, que ja té un primer prototip al Parc Científic de la UdG, és detectar contaminants i antibiòtics a l'aigua de les piscifactories per evitar desaprofitar tones de peixos, i també pot servir per determinar la qualitat de l'aigua de platges i ports.

La coordinadora delegada del projecte 'Sea on a chip' ha explicat que el sensor és totalment autònom --va fixat a una boia--, pren les mostres d'aigua i "transmet els senyals a un ordinador i fins i tot pot enviar-ho al mòbil".

El primer prototip mesura un metro d'altura i quaranta centímetres de diàmetre, té una autonomia de cinc dies, pren 24 mostres d'aigua per dia i va equipat amb reactius a dos tipus de contaminants tot i que en un futur podrà controlar fins a vuit contaminants.

De moment, només s'han fet proves al laboratori, però els investigadors calculen provar el sensor en els pròxims mesos a Grècia, en una zona amb alta presència de piscifactories, i després a Portugal i Itàlia.

El projecte, de tres anys i mig, forma part d'una iniciativa de la Unió Europea, 'Ocean of Tomorrow', que busca solucionar amb noves tecnologies la contaminació de les zones de costa i dels recursos pesquers.

'Sea on a chip' compta amb 5,5 milions d'euros de pressupost i amb la participació de 17 centres d'investigació europeus.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés