Publicat 16/01/2018 14:09

Científics del CSIC detecten un mecanisme que controla les fases inicials de la divisió cel·lular

Cèl·lula humana durant la seva divisió
CSIC

MADRID, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

Científics de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB), pertanyent al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), han identificat el paper que juga l'enzim Nek9 en el procés de divisió cel·lular, controlant les fases inicials d'aquest procés.

En el seu treball, que publica la revista 'Current Biology', han vist que aquest enzim es troba en el centrosoma, un orgànul cel·lular que organitza la primera fase de la divisió cel·lular, concretament la formació del fus mitòtic, la màquina molecular que s'encarrega de separar els cromosomes en dos grups iguals en les dues cèl·lules resultants.

"Quan els nivells de Nek9 són baixos, la separació dels centrosomes no es realitza de forma correcta", explica el científic Joan Roig, principal investigador de l'estudi, que destaca la transcendència d'aquesta peça en tot el procés.

De fet, la separació dels centrosomes està altament controlada. I per garantir l'èxit, la cèl·lula té molts mecanismes diferents, sovint redundants, de manera que si falla un mecanisme, un altre el substitueix.

Però en aquest cas, Nek9 sembla ser una peça essencial, ja que nivells baixos de l'enzim resulten freqüentment en una divisió cel·lular incorrecta.

Curiosament, nivells massa elevats de Nek9 no semblen produir efectes negatius, potser per estar l'activitat d'aquest fortament regulada.

En el treball, els científics han demostrat que Nek9 desencadena una cascada d'efectes que afecta diverses proteïnes, i que al seu torn controla la proteïna quinesina Eg5, un motor molecular que controla els moviments per a la separació correcta dels centrosomes.

POSSIBLE DIANA PER TRACTAR EL CÀNCER

Aquesta quinesina, de fet, ja s'està estudiant com a possible diana per al tractament del càncer, per la seva implicació en el desenvolupament de tumors, ja que alteracions en la separació dels centrosomes poden ser causa d'aneuploidies (alteració en el nombre de cromosomes), i resultar en avortaments, retard mental, càncer i altres patologies.

Segons recorden els autors, les cèl·lules tumorals mostren freqüentment anormalitats en el comportament i nombre de centrosomes.

Una part dels experiments s'ha realitzat sobre cèl·lules humanes, en els laboratoris de l'IBMB-CSIC i l'IRB Barcelona, però per completar l'estudi s'han utilitzat també ous de granota, un model utilitzat per l'equip dirigit per Isabelle Vernos, del Centre de Regulació Genòmica (CRG) que permet abordar qüestions sobre la divisió cel·lular de difícil resolució en altres models.

Els resultats mostren que, a més d'Eg5, la Nek9 controla la proteïna TPX2, inicialment identificada i estudiada per l'equip de Vernos i que està freqüentment alterada en tumors, regulant la seva localització i la seva unió a Eg5, permetent a aquest motor separar els centrosomes durant l'inici de la divisió de la cèl·lula.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés