Publicat 21/04/2014 11:54

La Científica de Mossos demana accés a tots els DNI per rastrejar empremtes de cadàvers sense pistes

Análisis de restos en el laboratorio de la Policía Científica de Mossos
EUROPA PRESS

Fins ara només poden comparar una empremta de desaparegut amb el DNI si sospiten qui és

BARCELONA, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

La Divisió de policia Científica dels Mossos d'Esquadra reclama que es puguin comparar de manera automàtica les empremtes dactilars de cadàvers sense identificar i sense cap pista sobre la seva identitat amb tota la base de dades del DNI que gestiona el ministeri de l'Interior.

En una entrevista d'Europa Press, el subcap de la Divisió, l'inspector Daniel Martínez, ha explicat que actualment poden consultar aquesta base quan tenen una empremta dactilar d'un cadàver i sospiten de qui es tracta, però no se'ls permet fer recerques generals quan no es té cap pista sobre la identitat.

Per a Martínez, poder fer aquestes comprovacions "facilitaria identificar molts cadàvers que segueixen sense identificar" ja que cada any molts casos segueixen sense resoldre's perquè no tenen cap dada per comparar amb els del cadàver trobat.

"Aquest tema el tenim pendent i no el tenim resolt satisfactòriament per poder identificar a moltíssima gent que continua en dipòsits de cadàvers i fosses comunes", ha reflexionat.

El responsable de l'Àrea Central d'Identificació, el subinspector Robert Trench, ha explicat que es tractaria de poder introduir l'empremta en un sistema automatitzat, ja que des de fa uns anys les empremtes de tota la població estan "automatitzades i codificades amb un escàner".

Martínez ha puntualitzat que aquesta petició ja l'han vehiculat a través de la Xarxa de Laboratoris Forenses d'Espanya, que té la presència de tots els cossos policials, però al seu moment "políticament es va decidir no fer-ho".

EMPREMTES DE DELICTES

Quan s'intenta identificar una empremta d'un delinqüent trobada al lloc d'un delicte, aquesta només es pot comparar amb la base de dades de delinqüents fitxats, que comparteixen tots els cossos policials espanyols, però no amb la del DNI, que només està oberta a ús per qüestions "humanitàries" en cas de desaparicions i en cas de sospitar de qui es tracta.

En altres països, com el Marroc, a partir dels 14 anys s'introdueix l'empremta dactilar de tot ciutadà a una base de dades que és consultable per buscar a autors de delicte, tot i que després de preguntar-li si desitjarien tenir una eina semblant, l'inspector Martínez s'ha limitat a dir: "No és un tema que hem de valorar; ens adaptem a la legalitat que tenim".

Respecte als projectes pendents de la policia Científica de Mossos, el principal és el laboratori d'acústica forense, per a identificació de veus, tot i que la crisi econòmica i les limitacions pressupostàries han deixat el laboratori "a mitges".

De fet, per impulsar un laboratori d'aquest tipus es necessita una inversió econòmica important, també en formació, ja que els professionals necessiten uns dos anys per conèixer a fons la seva especialitat, ha detallat el subinspector.

MÉS DE 130 PROFESSIONALS

La Divisió de policia Científica té més de 130 professionals de 19 llicenciatures i graus diferents, entre els quals hi ha, químics, farmacèutics, biòlegs, enginyers informàtics i electrònics i físics.

El 2013 es va encarregar de 60.000 expedients, dels quals uns 1.500 eren anàlisis d'ADN en el seu laboratori biològic, la unitat estrella de la Divisió.

S'estructura a l'Àrea Central de Criminalística, que engloba els laboratoris biològic, químic i de documentoscopia, i l'Àrea Central d'Identificació, que es dedica a les inspeccions oculars, anàlisi balístic, identificació lofoscòpica, fotografia i informàtica forense.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés