Publicat 15/12/2019 13:43:03 +01:00CET

Christian Guay-Poliquin aposta per un relat de "supervivència existencial" en la seva nova novel·la

L'escriptor canadenc Christian Guay-Poliquin ha presentat la seva segona novel·la 'El peso de la nieve'.
EUROPA PRESS

'El peso de la nieve' aprofundeix en els vincles complexos que forgen les relacions humanes

BARCELONA, 15 des. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor canadenc Christian Guay-Poliquin aborda en la seva segona novel·la, 'El peso de la nieve' (Seix Barral), un relat de "supervivència existencial" que mostra com de petit és l'ésser humà davant el poder de la naturalesa i els vincles que forgen les relacions humanes.

Mitjançant l'ús de detalls que "evoquen grans coses", l'autor construeix una ficció que beu del 'thriller' i del misticisme amb picades d'ullet a la mitologia grega, que inverteix clixés i convida al lector a submergir-se en una relació entre dos homes empresonats en la neu, ha explicat en una entrevista d'Europa Press.

El llibre exposa la història d'un jove que, després de patir un accident de cotxe, és acollit per un home gran que accepta fer-se càrrec d'ell fins que cessi la fúria d'un hivern que els obligarà a cooperar entre "la necessitat i la desconfiança".

"Va més enllà de la supervivència del cos, són dos presoners de la neu que han de sobreviure moralment, en allò que els fa humans", ha explicat Guay-Poliquin que ha aconseguit una desena de premis literaris al Canadà i ha estat traduït a 13 llengües.

EL TERCER PROTAGONISTA, LA NEU

La neu permet als personatges ser éssers humans, una estratègia narrativa per empresonar-los i aconseguir un escenari de fred i hivern que és, segons l'autor, "el millor pretext per intimar" i desenvolupar un vincle entre ells.

La descripció de l'estat de la neu en l'exterior de la cabanya és contínua i Guay-Poliquin assegura que no és gratuïta: cada detall de l'exterior exposa allò que succeeix entre els protagonistes "com un mirall deformat de fora cap a dins", se serveix de la neu per mostrar l'estat de la seva relació.

UNA NOVEL·LA REPLETA DE REFERÈNCIES

L'autor ha comentat que cal tenir humilitat amb els grans clàssics de la literatura i ha confessat que a ell, com a lector, li agraden les obres que l'obliguen a treballar perquè "escriure és aprendre a no explicar tota la història".

De fet, es considera un amant dels mites grecs i en el seu 'thriller' els refereix perquè, encara que fa segles que estan escrits, Guay-Poliquin considera que prevaldran amb el pas del temps: "És la literatura que ens succeirà".

La novel·la està influenciada per Dédalo i, malgrat reescriure-ho amb un final diferent, "és un mite tan fort que el seu sentit no canvia", ha assegurat l'autor, que també ha teixit una xarxa de referències bíbliques per reforçar el llegat històric d'un dels personatges.

Ha assegurat que li apassionen les ficcions postapocalíptiques de la fi del món i la novel·la també està inspirada en obres que l'han commogut com 'La carretera', de l'escriptor americà Cormac McCarthy, i 'Quatre soldats', del francès Hubert Mingarelli.

Guay-Poliquin ha decretat que les novel·les han de ser vaixells de sentits: "Una història ha de ser forta i que ens faci viatjar, és per aquest motiu que som lectors".