Publicat 8/11/2019 15:21:29 +01:00CET

Chicote consciencia sobre la diabetis: "No és només tenir el sucre alt, és molt més perillós"

El vicepresident de la Societat Espanyola de Diabetis, Antonio Pérez; el cuiner Alberto Chicote, i la gerent de l'Associació de Diabetis de Catalunya, Sandra Canudas.
EUROPA PRESS

Barcelona acull un 'food market' adaptat a aquesta "problemàtica global" i la seva prevenció

BARCELONA, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

El cuiner Alberto Chicote ha defensat aquest divendres donar visibilitat a la diabetis i conscienciar sobre la seva gravetat: "No és només tenir el sucre alt, és molt més perillós del que sembla" i té riscos cardiovasculars.

Ho ha explicat després de mostrar una recepta durant l'obertura d'un 'food market' cardiosaludable a la plaça Virrei Amat de Barcelona, on ha protagonitzat un 'show cooking' amb producte fresc del Mercat de la Mercè.

En declaracions a Europa Press, ha subratllat la "dada esgarrifosa que el 50% dels pacients amb diabetis tipus 2 del país no saben ni tan sols que són pacients, perquè no els fa mal, no els molesta", però estan en risc, i intenta conscienciar sobre la prevenció amb una bona alimentació i exercici físic, col·laborant amb la campanya Aliança per la Diabetis.

MERCAT GASTRONÒMIC PIONER

"Tenir uns hàbits alimentaris adequats et permet fer un munt de coses que, si no, no podries fer", i beneficia tant els malalts de diabetis com els del voltant, ha remarcat en el 'Healthy Food Market', el primer mercat gastronòmic d'Espanya adequat per a persones amb diabetis tipus 2, que pot visitar-se aquest divendres i dissabte.

El vicepresident de la Societat Espanyola de Diabetis, Antonio Pérez, ha remarcat que una bona alimentació és "un tractament essencial" i per a alguns pacients serà tota la teràpia, mentre que per a uns altres complementarà fàrmacs, però serveix per a tothom.

El 80% de les persones amb diabetis tipus 2 té sobrepès: "Sabem que l'obesitat és la causa que tinguem tanta diabetis tipus 2, per la qual cosa és vital perdre pes", i en persones recentment diagnosticades, aprimant es podria normalitzar la hiperglucèmia, ha dit a Europa Press.

Pérez ha indicat que, davant el sobrepès, és necessari reduir la quantitat de calories i evitar els aliments que porten més grasses, sobretot saturades com les de brioixeria, pastisseria i carns, especialment processades, així com eliminar sucres refinats, la qual cosa també serveix per prevenir malalties cardiovasculars.

CHICOTE: 40 QUILOS MENYS

Chicote ha explicat que des que va començar a canviar la seva alimentació, fa gairebé tres anys, va aprimar 40 quilos, i tot i que després li van diagnosticar diabetis perquè té també un component genètic, ha subratllat que mereix l'esforç fer aquest canvi: "Els miracles no existeixen", per la qual cosa recomana anar a un metge i un nutricionista.

Aquesta alimentació cardiosaludable "Es poden fer coses fantàstiques que també formen part de la prescripció", com les propostes d'un llibre de receptes que va publicar amb la iniciativa 'Diabetis pel teu cor', impulsada per Boehringer Ingelheim i Lilly, i que pot descarregar-se per Internet.

DOS MILIONS DE PACIENTS

La gerent de l'Associació de Diabetis de Catalunya, Sandra Canudas, ha reclamat que les administracions públiques impulsin campanyes de conscienciació a la població, com les campanyes dels accidents de trànsit: "És important conscienciar a la gent que no és només el fet de tenir una miqueta de sucre, sinó que és una problemàtica global".

"Aquesta prevenció serviria per evitar en el futur conseqüències de gravetat com malalties cardiovasculars, retinopaties i problemes de ronyons", entre d'altres, i també veu necessari abordar tant l'educació que es dona sobre l'alimentació, com els aliments als menjadors escolars.

"NO ÉS UNA MALALTIA MINORITÀRIA"

"No és una malaltia minoritària, afecta molta població", amb 560.000 pacients a Catalunya i dos milions a tot Espanya, que consideren que pot ser el doble en estar infradiagnosticada.

"Un dels avantatges que té en àmbit de prevenció és que són coses positives en tots els àmbits", perquè, si aquestes dietes i exercici els fessin les persones del voltant, també millorarien la seva salut.

DIVENDRES I DISSABTE A BARCELONA

El 'Healthy Food Market', que se celebra aquest divendres i dissabte a la plaça Virrei Amat, és el primer mercat gastronòmic d'Espanya amb una oferta especialment pensada per a persones amb diabetis tipus 2.

Ho impulsen l'Aliança en Diabetis de Boehringer Ingelheim i Lilly en el marc del Dia Mundial de la Diabetis.