Publicat 11/8/2019 10:50:24 +02:00CET

Chacón reclama a Aragonès un "gest" per millorar el finançament universitari

David Zorrakino/Europa Press

Defensa un pla "realista" d'empresa per millorar la inversió de manera gradual

BARCELONA, 11 ago. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha reclamat al vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, un "gest" per millorar el finançament universitari, i atendre les demandes dels rectors que demanen recuperar els 900 milions d'euros que la partida universitària sumava el 2010.

En una entrevista d'Europa Press, la consellera ha confiat que els comptes de la Generalitat per 2020 recuperin els pressupostos de fa deu anys: "Perquè si no, seguirem reduint, i cada any que passa i no actualitzem la dotació del sistema de coneixement i educació superior, estem reduint".

Chacón ha afegit que Economia ha de gestionar totes les demandes dels diferents departaments: "Ens posicionem cadascú amb la samarreta de la seva conselleria, i reclamem un gest, almenys un mínim".

Després, ha demanat una pujada que vagi més enllà de les actualitzacions de sou que vénen marcades per la llei, i que ha defensat que no es poden considerar un increment, sinó que són "una obligació legal" d'augment de les retribucions.

De no poder-se aconseguir aquesta millora, ha explicat que el departament ha inclòs en el projecte de comptes de 2020 millores que haguessin volgut per als comptes de 2019, que finalment no van tirar endavant.

Chacón ha defensat un pla "realista" i gradual que fa mesos el departament va presentar a Economia i a les universitats per satisfer les demandes de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), que aquest mes de juliol va exigir un pla de xoc que sumés 900 milions per 2020 i 1.300 per 2025.

La consellera ha admès que les xifres recollides en la proposta de la Conselleria disten en part de les reclamacions dels rectors: "El nostre pla no és el pla de xoc, perquè aquest és pressupostàriament més ambiciós".

"Nosaltres hem fet un exercici de reconeixement de la situació econòmica de la formació superior, les manques en dotacions i fem un esforç de val, no podem arribar a tot però fem un exercici realista", ha subratllat.

Chacón ha mostrat la sintonia del departament respecte a les demandes del sector universitari verbalitzades pel president de l'ACUP, Joan Elias, en una compareixença parlamentària, i ha assegurat compartir aquesta necessitat.

"Ens hem de creure que l'economia del coneixement es basa en la generació de coneixement, i aquest coneixement, si no el generem, l'haurem de comprar, i això no ens fa ser més competitius", argumenta.

ESTRUCTURA SÒLIDA D'INVESTIGACIÓ

Ha trencat una llança a favor d'una partida destacada per a la investigació de la base del sistema universitari i no universitari que ha lamentat que en els últims anys s'ha vist abocat a bolcar-se en la cerca de fons amb criteris competitius a través de l'adhesió a programes internacionals.

"Si nosaltres augmentem el sistema basal i no cal anar tant a projectes europeus, podrem consolidar una estructura estable del sistema que pot estar més orientada a diferents objectius", ha ressaltat.

Per a la partida pressupostària d'empresa i Coneixement, la consellera ha demanat prioritzar l'economia del coneixement des de l'àmbit universitari i d'investigació i l'adaptació del sistema productiu a la indústria 4.0, cosa que ha considerat "urgent".