El Centre Penitenciari d'Andorra definirà les "necessitats reals dels treballadors" amb un estudi

Publicat 11/10/2019 17:52:26CET
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, el cap de Govern, Xavier Espot, i el director adjunt del Centre Penitenciari, Ismael Alarcón, durant el reconeixement fet a una de les agents del cos.
SFG

La direcció de la presó es compromet a avaluar les peticions dels presos

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 11 oct. (EUROPA PRESS) -

La direcció del Centre Penitenciari d'Andorra i els responsables del Ministeri de Justícia i Interior estan enllestint un estudi que definirà les "necessitats reals dels treballadors", ha anunciat el director adjunt de la presó, Ismael Alarcón, durant la celebració aquest divendres de la festivitat de la patrona del cos, la Mare de Déu del Remei.

L'estudi va més enllà dels agents penitenciaris i inclou treballadords de caràcter tècnic: es tracta de "definir exactament, segons les polítiques que es volen implantar de reinserció i resocialització, quins serien els treballadors idonis", ha explicat Alarcón.

Han anunciat durant la celebració altres mesures de millora, i ha avançat que s'obrirà un procés de selecció de quatre agents a la primavera, i que set més acabaran al novembre el període formatiu.

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha exposat la voluntat de digitalitzar alguns processos, i ha posat les noves tecnologies al servei del Ministeri i dels cossos especials "per optimitzar els recursos".

Rossell ha afirmat que s'ha de "potenciar" l'ús d'aquestes tecnologies, com ja es fa en altres llocs, i així fer que els processos no siguin tan burocràtics ni mecànics.

Alarcón ha posat d'exemple l'ús de lectors d'iris ocular per al control de persones, i ha manifestat que s'està estudiant el ventall de possibilitats per "veure quin és interessant i, sobretot, que s'adapti a l'estructura penitenciària" d'Andorra.

MILLORS CONDICIONS

Per al ministre, si milloren les condicions de reclusió milloraran també les de treball dels agents penitenciaris i viceversa; així allargar la mà als sindicats per treballar conjuntament els reglaments que deriven de la llei del cos d'agents penitenciaris, que es va aprovar la legislatura passada.

En aquest sentit, el director adjunt del centre penitenciari, a la Comella, ha exposat que les prioritats seran els reglaments de la carrera professional i la qüestió dels horaris, que han de millorar "la conciliació laboral i familiar".

PROTESTA DELS PRESOS

Els reclusos en presó preventiva van protagonitzar aquest dijous una protesta en la qual es van negar a menjar, per suposadament queixar-se que no es compleixen normes de salut en cas de malaltia i que s'estan massa hores a les cel·les.

Tant Alarcón com el cap de Govern, Xavier Espot, han confirmat que la situació ha tornat a la normalitat: "Aquest matí totes les persones privades de llibertat han esmorzat", ha assegurat el director adjunt de la presó.

Espot ha garantit que "s'han fet esforços ingents aquests anys" i que estan en els millors estàndards en l'atenció que donen als reclusos.

Ha assegurat que no tancaran la porta a tot allò que puguin fer per millorar, però ha dit que "han de ser peticions raonables i que no es contradiguin amb una situació de privació de llibertat", perquè hi ha una decisió judicial justificada darrere de la mesura.

Per la seva banda, el director adjunt del centre també ha afirmat que s'estudiarà la viabilitat de les peticions que sap que estan preparant els presos.

Alarcón també ha explicat, en resposta a una de les peticions, que hi ha un servei mèdic permanent al centre penitenciari i que, quan es detecta una infecció de caràcter contagiós, s'activen els protocols corresponents.

A més, quan els presos no volen menjar s'activa un protocol
per veure si es vol iniciar una vaga de fam i, si és així, s'activen els protocols davant aquesta iniciativa, però no ha estat el cas.