Publicat 30/6/2019 16:01:30 +02:00CET

Celíacs de Catalunya beca un projecte d'investigació sobre el microbioma celíac

Irene Puig y Olga Cuesta, Associació Celíacs de Catalunya
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 30 juny (EUROPA PRESS) -

L'Associació Celíacs de Catalunya ha becat un projecte d'investigació sobre el microbioma celíac que ha presentat l'Institut d'Investigació Biomdica de Girona Doctor Josep Trueta.

En un comunicat aquest dissabte, Celíacs de Catalunya ha explicat que el projecte ha obtingut el premi de la tercera Beca Celíacs de Catalunya i el lideren els doctors Xavier Aldeguer i Josep Gil.

El guardó s'ha lliurat en el marc dels actes commemoratius del Dia Internacional de la Celiaquia, que se celebra aquest diumenge.

La investigació planteja noves hiptesis sobre fisiopatologia celíaca en relació amb el microbioma intestinal, i ha rebut 8.000 euros de la beca destinada a donar suport a les investigacions centrades en la malaltia celíaca.

Han pogut optar a la beca tots els grups que realitzen investigació bsica, aplicada o clínica sobre celiaquia, dermatitis herpetiforme o sensibilitat al gluten no celíaca i que pertanyen a universitats, hospitals, centres d'investigació o empreses situades a Catalunya.

PREMIATS EN LA TERCERA EDICIÓ

El projecte guardonat en la tercera edició de la beca és un estudi multicntric sobre el microbioma celíac que ofereix una oportunitat per investigar les noves hiptesis de la fisiopatologia celíaca en relació amb el microbioma intestinal.

Amb el projecte s'intenta descobrir si existeixen diferncies entre els bacteris presents en la femta dels pacients celíacs respecte a la població no celíaca, i conixer els efectes de la dieta celíaca en la comunitat microbiana del tracte digestiu.

L'Assocació Celíacs de Catalunya calcula que les implicacions del treball sobre el coneixement de la malaltia i els efectes en la dieta sense gluten poden sen molt rellevants i han subratllat que existeixen estudis en el mateix mbit a nivell internacional, per aquest és el primer a Catalunya.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés