Publicat 10/9/2019 12:33:57 +02:00CET

Celaá investigarà si l'omissió als Reis Catòlics en llibres catalans és "mala praxi" editorial o adoctrinament

La ministra de Industria, Comercio y Turismo en funciones, Reyes Maroto, y la ministra Portavoz, y de Educación y Formación Profesional en funciones, Isabel Celaá, comparecen ante los medios de comunicación tras la reunión del Consejo de Ministros en Monc
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 10 set. (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Educació i portaveu del Govern central en funcions, Isabel Celaá, vol saber si l'omissió dels Reis Catòlics en els llibres de text de Catalunya o l'estudi dels rius espanyols en els de les Canàries són una "mala praxi" per part de les editorials o té a veure amb el suposat adoctrinament dels governs autonòmics que els editors van denunciar la setmana passada.

"Veurem si són males praxis, si es relacionen amb el que ells van afirmar que eren pressions, ho veurem tot", ha explicat Celaá, en una entrevista a Onda Cero recollida per Europa Press, que té previst reunir-se aquest dimecres amb els editors.

La ministra, que ha fet refeència a la llibertat d'empresa de les editorials per elaborar les seves publicacions,i s'ha preguntat "per què van acceptar pressions si el poder administratiu de les comunitats autònomes no ha d'autoritzar aquests llibres de text".

La titular d'Educació ha dit que estava "sorpresa" per l'existència de material en el qual s'omet els Reis Catòlics o no s'estudien els rius espanyols, cosa que ha relacionat amb la configuració de les matèries de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE) que ha esperonat "la proliferació de llibres de text a les comunitats autònomes".

En opinió de Celaá, amb la llei educativa anterior "era impensable que els Reis Catòlics, que són un element de cohesió del territori, o els rius espanyols no fossin a les Canàries (en els llibres)".

Per a la ministra, la configuració de la LOGSE, anterior a la LOMCE, era "molt més clara" però ha assegurat que aquesta situació es podrà revertir amb la nova reforma educativa que ha presentat l'Executiu de Pedro Sánchez.

"Tornem a un repartiment claríssim en el qual les comunitats tindran el seu espai, però reglat, en què hauran de treballar amb els materials bàsics de l'Estat fets per experts, amb els quals han hagut de comprometre's en la conferència sectorial", ha apuntat.

En la seva opinió, aquesta situació "ordena més el camp" i ha insistit que "cal cenyir-se a la llibertat d'empresa i a la ciència".