Publicat 2/4/2019 17:17:07 +02:00CET

CCOO, UGT i Satse insten la sanitat concertada a la vaga de dimecres a divendres

HUCA
EUROPA PRESS - Archivo

Els serveis mínims garanteixen normalitat en urgncies

BARCELONA, 2 abr. (EUROPA PRESS) -

CCOO, UGT i Satse (Sindicat d'Infermeria) han convocat una vaga en la sanitat concertada catalana entre aquest dimecres i divendres en defensa de les mesures pactades en el II Conveni collectiu del sector, perqu consideren que les patronals van trencar el marc negociador després de signar nous acords amb Metges de Catalunya (MC).

En un comunicat conjunt, expliquen que convoquen aquestes aturades després que les patronals negociessin per al collectiu mdic millores a les quals es destinen "partides econmiques sobre qüestions que no es tracten en el destí de la negociació collectiva" del Conveni --que va tenir el vot en contra de MC--.

En concret, han reclamat que no es posi en risc els increments retributius del 2019 al 2020, el cobrament de la retribució variable (direcció per objectius, DPO), la reducció de jornada, la incapacitat temporal al 100% des del primer dia, les millores socials assolides i l'equiparació de Primria.

Consideren que si hi ha nous recursos, han de ser pactats entre tots, i recullen que en cas que es reobri la negociació, veuen prioritari regular els descansos com en el VII Conveni de la Xarxa hospitalria d'utilització pública (XHUP) i fixar un mínim d'un 20% de la jornada a formació i investigació.

També veuen necessari desvincular les DPO de l'equilibri pressupostari, reconixer un mínim de 20 minuts de solapament, activar el nivell D de carrera professional per a tots els grups i un calendari d'accions concretes per aconseguir l'equiparació amb l'Institut Catal de la Salut (ICS).

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, va afirmar aquest dilluns que el seu departament vol "facilitar totes les converses i respectar l'autonomia de les parts" i va considerar que es tracta d'un conveni molt positiu, amb un salt qualitatiu, que avana posar fi a les retallades.

NORMALITAT A LA UCI

Els serveis mínims garantiran que les urgncies sanitries funcionin amb normalitat, així com les unitats especials --vigilncia intensiva (UCI), vigilncia intensiva (UVI), coronries, d'hemodilisis, neonatologia, parts i tractaments de radioterpia i quimioterpia--.

També funcionar l'activitat quirúrgica inajornable, el transport sanitari urgent, i tot malalt que estigui ingressat haur de veure respectat el seu dret a ser ats des del punt de vista sanitari.

En l'atenció primria i l'assistncia extrahospitalria, es garantir normalitat en l'atenció urgent (Cuap, PAC i Pades), i en la resta hi treballar un mínim d'un quart de la plantilla en les dues primeres jornades de vaga i un ter a partir del tercer dia --amb un mínim d'un treballador--.

Els serveis farmacutics mantindran els torns de gurdia i nit que estiguin establerts, i la resta de serveis no especificats funcionaran com en un dia festiu, amb excepció dels centres que tinguin la mateixa plantilla en festius i laborables, en els quals haur de treballar la meitat, com a mínim.