Actualitzat 30/08/2016 12:52 CET

CCOO demana polítiques que facilitin la immigració durant les crisis

El responsable de migraciones de CC.OO. Y dtor. De Cite, Carles Bertran
EUROPA PRESS

Calcula que pot haver 170.000 persones treballant en el servei domèstic de manera submergida

BARCELONA, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

CCOO de Catalunya ha reclamat aquest dimarts al Govern espanyol noves polítiques d'immigració que flexibilitzin els procediments d'accés i el manteniment de la regularitat administrativa durant els processos de crisi econòmica, ja que la llei actual està centrada en el control de fluixos d'entrada en conjuntures de creixement.

Així ho ha dit en roda de premsa el responsable de Migracions de CCOO de Catalunya i director del Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (Cite), Carles Bertran, que ha presentat un informe sobre la situació de persones immigrades a Catalunya durant el primer semestre del 2016.

Bertran ha lamentat que la legislació actual té una concepció de l'immigrant "utilitària", per fer davant de la mà d'obra necessària en moments de creixement econòmic, si bé no està pensada per gestionar la situació actual, marcada per l'arribada de població estrangera, però també per l'emigració de població espanyola, per la tornada o la reemigració.

De gener a juny, les oficines del Cite han rebut 8.760 visites (+24%), han atès a 6.422 persones (+12,5%) i han registrat un total de 15.840 consultes (+22,2%), especialment de població procedent del Marroc (14,3%), Bolívia (7,8%), Colòmbia (6,3%), Hondures (5,9%) i Veneçuela (5,1%) --els llatinoamericans suposen més del 50% del total de persones ateses--.

Algunes de les consultes plantejades estan directament vinculades amb la crisi, ja que un 15,6% de les consultes estan relacionades amb la renovació de les autoritzacions de residència, un 14,5% amb les targetes comunitàries, un 13,2% amb l'arrelament social, un 10,3% amb les renovacions de les autoritzacions de treball, un 9,3% amb la reagrupació familiar i un 7,1% amb la nacionalitat.

Alhora, en el primer semestre s'ha registrat un increment de la irregularitat, passant del 43,3% en el mateix període de l'any passat a un 44,7% actual a causa de a la dificultat de renovar les autoritzacions a causa de la crisi, i per països Marroc se situa al capdavant en persones en situació irregular amb un 10,8% del total, seguit de Veneçuela (7,2%), Hondures (7,2%), Colòmbia (7,1%) i Bolívia (5,3%).

SERVEI DOMÈSTIC

El servei domèstic i la cura de persones són els dos principals sectors de feina entre les dones estrangeres, ja que el 40,8% de les persones ateses que treballen (el 92% dones) ho fan en el servei domèstic, i d'aquestes el 44,7% ho fa de manera irregular.

Segons alguns estudis, hi ha unes 700.000 persones treballant en el servei domèstic, de les quals 435.000 estan afiliades a la Seguretat Social, el 90% dones i més de la meitat estrangeres, de manera que "podria haver" unes 170.000 persones treballant de manera submergida.

Per millorar les condicions laborals d'aquestes treballadores, Bertran ha reclamat al Govern que no posi "excuses" sobre el fet que es trobi en funcions i ferm el conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball sobre treballadors domèstics, que va entrar en vigor el setembre de 2013 i que està ratificat per països com Alemanya, Bèlgica, Irlanda, Itàlia, Finlàndia i Suïssa.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés