Publicat 03/03/2014 14:07

CCOO demana al Govern alternatives davant de la supressió de la Lomce de programes per a alumnes sense l'ESO

Acto de la Federación de Enseñanza de CC.OO.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 3 març (EUROPA PRESS) -

CCOO ha reclamat aquest dilluns al Govern que plantegi alternatives davant de la supressió dels Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI), dirigits a alumnes que no aconsegueixen l'ESO a 16 anys, que la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) preveu l'1 de setembre amb la posada en marxa de la Formació Professional Bàsica (FPB), que formarà alumnes des dels 14 anys.

Ho han reclamat la secretària general de la Federació d'Educació de CCOO, Montse Ros, i el responsable d'FP de la federació, Eduard Requena, que consideren que "no estan en condicions" d'implantar la FPB a falta de temps, per la qual cosa han demanat al Govern i al Parlament que legislin per atendre aquests alumnes i evitin l'execució del nou sistema.

Ros ha detallat que la nova FPB irromp en l'etapa obligatòria en dirigir-se a alumnes que poden fer segon d'ESO --quan actualment se circumscriu en l'etapa postobligatòria a partir dels 16 anys--, per la qual cosa aquest alumnat deixarà de treballar les competències bàsiques per formar-se en competències professionalitzadores: "Alternar la formació amb empreses no es pot fer amb criatures que no tenen edat de treballar", ha criticat Ros.

També ha titllat d'"escàndol" les ràtios del nou model, que passaran de ser de 15 alumnes --PQPI-- a 30 estudiants, ja que precisament els grups reduïts han permès l'èxit d'inserció d'aquest col·lectiu, dels quals un 60% continua formant-se, un 16% aconsegueix feina i un 4% combina estudis amb feina, segons les dades del sindicat.

Un altre punt que rebutja és la falta de places, ja que veuen necessari que es dobli l'oferta --de 300.000 titulats el 2012 a 1.500.000 el 2020, ja que actualment hi ha un 5,8% de places i un 24% d'alumnat, i ha criticat que la Lomce creï tres itineraris: un per a l'FPB, un altre per a FP de grau mitjà i un altre per accedir al Batxillerat.

"El ministre té una intenció poc educativa: maquillar xifres de l'abandonament escolar", ha lamentat Ros, que ha afegit que es tracta d'una trampa estadística perquè li quadrin els número que fixa Europa per al 2020, que és reduir l'abandonament escolar al 15%, quan actualment a Espanya és del 24%.

CURSOS MÉS LLARGS

Tot i això, Ros veu amb bons ulls que aquesta formació passi d'un any de durada a dos i tres, i que el currículum s'incrementi fins a arribar a les 2.000 hores; també ha aprovat la gratuïtat d'aquesta formació, malgrat desconèixer d'on sortirà el finançament: "Si es col·loca a 14 anys, caldrà pagar amb el pressupost de la Conselleria d'Ensenyament", ha especulat.

Ha dit que, per atendre la nova FPB, caldrà "una reorganització molt gran del professorat", ja que si s'han d'ampliar places caldrà que es convoquin oposicions o bé traslladar professors d'altres etapes com el Batxillerat, detalls que de moment encara no se saben, ha lamentat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés