Publicat 25/05/2015 13:23

Cauen un 10% les emissions de CO2 a Catalunya pel tancament d'empreses de la construcció

Arturo de las Heras (Fundación Empresa y Clima)
EUROPA PRESS

A tot Espanya, baixen un 6,2% a causa de a la caiguda de la generació elèctrica per carbó

BARCELONA, 25 maig (EUROPA PRESS) -

Les emissions de diòxid de carboni subjectes a la normativa europea han caigut a Catalunya un 9,9% --les totals ho han fet un 3,7% per incloure les difuses--, a causa de la destrucció d'empreses del sector de teules i totxos relacionades amb la construcció com a conseqüència de la crisi.

Així consta a l''Informe de situació de les emissions de CO2 al món l'any 2013', de la Fundació Empresa & Clima (FEC), presentat aquest dilluns en roda de premsa per l'autor del treball, l'economista Arturo de las Heras, i la directora de la fundació, Elvira Carles, i que s'exposarà davant de 130 empreses a la Carbon Expo de Fira Barcelona.

El nombre d'empreses catalanes sota la directiva europea de control d'emissions va passar de 180 el 2012 a 134 el 2013, i les més representatives van ser les instal·lacions de cogeneració --73 empreses-- i del sector de la pasta i el paper --24--.

Catalunya s'ha situat com a quarta comunitat amb més emissions per les seves indústries, per darrere d'Andalusia, Galícia i Astúries, a causa que aquestes tres regions tenen moltes empreses de cogeneració de carbó, i és la segona autonomia per darrere de la Comunitat Valenciana en nombre d'instal·lacions.

A tot Espanya, la previsió de descens és del 6,2% el 2013 respecte al 2012 --quan es va registrar una baixada de l'1,5%--, a causa que l'emissions de generació elèctrica per carbó van baixar un 30%, el que s'explica per factors ambientals que van afavorir les energies renovables com la hidroelèctrica i l'eòlica, que el regulador va afavorir.

Malgrat aquests descensos, la Fundació Empresa & Clima preveu que tornaran a augmentar les emissions a causa de la recuperació econòmica, tot i que s'espera que no pugin tant perquè hi ha moltes empreses que estan millorant la seva eficiència energètica, no tant per raons mediambientals sinó pel cost de l'energia.

EMISSIONS AL MÓN I A EUROPA

Les emissions al món el 2012 van ser de 31.734 milions de tones, fet que suposa un augment moderat de l'1,2% respecte al 2011, i suma un increment acumulat des del 1990 del 5,13%: Estats Units i Xina van representar el 43,3% de les emissions globals, i incloent Rússia, Índia i Japó arribaria al 59,1%.

A Europa, les emissions totals van baixar un 0,8%; cada persona en va produir nou tones a l'any, i els països més contaminants van ser Alemanya --18,4% del total-- i Regne Unit --11,4%--, i Espanya es va situar en setè lloc amb el 6,7%, segons dades del 2012.

En el mateix període, les emissions difuses --que no són verificades--, com les de l'agricultura, la ramaderia, les residencials i el transport de carretera, van suposar el 59,2% del total, i les controlades per la directiva, el 40,8%.

SUBHASTA D'EMISSIONS A EUROPA

La subhasta d'emissions, que són els permisos limitats que poden comprar les empreses per emetre CO2 amb la finalitat de regular-lo, es va tancar el 2013 amb més de 790 milions subhastats i un volum de negociació de 3.600 milions d'euros.

Alemanya va ser l'Estat que més permisos va adquirir amb el 25,6% i un volum de 950 milions d'euros i, juntament amb Itàlia i Espanya, van comprar el 49% dels permisos subhastats.

En el conjunt d'Europa, les emissions van augmentar el 2013 un 2,2% respecte al 2012 en augmentar a 1.900 milions les tones de CO2 emès.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés