Cau una xarxa que introduïa vietnamites a Espanya fingint que eren menors no acompanyats

Policia Nacional
POLICÍA NACIONAL/ARCHIVO
Publicat 5/12/2018 11:20:09CET

La Policia arresta 37 persones que van introduir 730 persones

BARCELONA, 5 Des. (EUROPA PRESS) -

La Policia Nacional ha detingut 37 presumptes membres d'una xarxa dedicada a introduir ciutadans vietnamites a Espanya i que va traficar amb 730 persones que eren explotades en centres de manicura, ha informat aquest dimecres el cos policial en un comunicat.

L'organització tenia la infraestructura principal a Barcelona i el mètode per introduir els migrants era l'ús fraudulent dels procediments de Protecció Internacional i de Menors Estrangers No Acompanyats (MENA) iniciats en llocs fronterers com els Aeroports de Madrid i Barcelona.

La xarxa cobrava per persona traficada uns 18.000 euros, i obtenia, segons calculen els investigadors, una xifra de negoci superior als 13 milions d'euros des del gener del 2018, i per abonar-ho, els afectats pagaven en efectiu, amb feina no remunerada o amb l'entrega de terra i propietats al país d'origen.

En l'operació s'han dut a terme més d'un centenar d'inspeccions en centres de manicura de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Sevilla, Granada, Múrcia, Almeria, Cadis, Màlaga, Madrid, València, Sant Sebastià, Lleó, Huelva i Còrdova.

FUNCIONARI DETINGUT

Entre els arrestats destaca un funcionari de l'Oficina Única d'Estrangers d'Huelva, el qual aportava els documents necessaris per justificar els requisits exigits per obtenir de manera fraudulenta una autorització de residència i feina per arrelament social.

La investigació va començar a principis d'aquest any, després de l'augment de sol·licitants de Protecció Internacional i del Protocol per a MENA en els Aeroports de Madrid i Barcelona, que mai no continuaven amb l'expedient administratiu sinó que l'única cosa que cercaven era facilitar el seu accés a territori Schengen.

Viatjaven des del Vietnam cap a diferents països de Sud-amèrica, des d'on volaven de retorn per fer un trànsit fictici a Espanya i, un cop a l'Aeroport, sol·licitaven Protecció Internacional o al·legaven ser menors no acompanyats.

TRACTE HUMILIANT

Els detinguts donaven un "tracte humiliant" a les víctimes per les condicions de l'allotjament i de la feina en els habitatges de l'organització: Els tancaven en pisos, de vegades en habitges als quals s'accedia per una trapa, i els sotmetien a jornades laborals de 12 hores i sense llibertat de moviment.

La xarxa coneixia la legislació, tenia un elevat nivell de "professionalitat i especialització" i instruïa les seves víctimes sobre tots els passos a seguir per quedar-se a Espanya: rutes pels països intermedis, trànsit fictici a Espanya i al·legacions en els tràmits que feien.

Per al trànsit, es formaven grups de 6 a 12 persones amb un líder que feia el viatge amb ells, i es facilitava un telèfon mòbil a cada migrant amb el mateix model i color per contactar en arribar amb l'organització.

FUGIDA DE CENTRES DE MENORS

Els que eren considerats menors no acompanyats per l'administració s'escapolien del centre de menors i acudien en taxi o transport públic fins a Barcelona, on l'organització tenia la infraestructura principal, ha explicat la Policia.

L'organització comptava amb una infraestructura al Vietnam per a la captació, l'organització del viatge, la gestió de pagaments i beneficis, però també en països sud-americans, on simulaven una estada per turisme i a Espanya, hi havia un lloc de recepció, explotació i derivació a diferents províncies i països europeus com França i Alemanya.

En l'operació ha participat a més de la Policia Nacional, l'Equip Mòbil de l'Europol per a l'accés i descàrrega in situ de dades contingudes en dispositius d'emmagatzematge massiu d'informació.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.