Actualitzat 11/07/2014 15:11

Cau un 4% la quantitat de residus generats a Catalunya per la crisi

El director de la Agencia de Residuos Catalana, Josep Maria Tost
EUROPA PRESS

BARCELONA, 11 jul. (EUROPA PRESS) -

La quantitat de residus generats als municipis catalans va disminuir un 4% el 2013 respecte al 2012 a causa dels efectes de la crisi econòmica i a la conscienciació mediambiental de la ciutadania, segons ha explicat aquest divendres en roda de premsa el director de l'Agència de Residus Catalana (ARC), Josep Maria Tost.

El 2013 es van generar a Catalunya uns 3.588.822 de tones de residus municipals, fet que suposa que en un any s'hagi passat de l'1,30 kg d'escombraries generada per habitant i dia a l'1,30, xifra que se situa al voltant de les obtingudes el 1997 i que confirma el descens des del pic d'1,66 el 2005.

Al seu torn, els catalans van generar 475 quilos de residus per persona a l'any el 2013, fet que suposa una mitjana inferior a l'europea del 2012, que se situa en 492 quilos a l'any per habitant.

Tost ha afirmat que es recicla un 38% del total, tot i que ha assenyalat que un 8% d'aquests residus no s'ubica en el contenidor adequat, i que el percentatge de materials reciclats ha baixat en 1,1% des del 2012.

Ha assenyalat que de la 'fracció resta', terme amb el qual es designen les deixalles que no es reciclen, s'ha aconseguit que un 51,8% passi per ecoparcs per ser tractats, un 1,2% més que l'any passat, abans d'anar a les incineradores.

CRISI ECONÒMICA

El director de l'ARC ha comentat que l'efecte de la crisi econòmica ha estat clau per reduir les escombraries, ja que els ciutadans allarguen la vida útil dels objectes i desaprofiten menys menjar, atès que el 2012 un 11% del material orgànic eren aliments en mal estat que no s'havien consumit, mentre que el 2013 la xifra s'ha reduït en 2 punts.

Ha elogiat també l'increment de mercats de segona mà i l'augment de consumidors de productes de 'Km 0', que contribueixen a reduir el tonatge final de deixalles.

Tost ha posat èmfasi en la reducció de gairebé 200.000 tones de paper i cartró reciclat des del 2010, fet que entre d'altres coses ha atribuït sobretot al "robatori de residus" que duen a terme algunes persones per fer negoci, activitat que ha augmentat des del 2011 i que també és significativa en el reciclatge del metall.

Ha comentat que l'objectiu de l'ARC per al 2020 és elevar el percentatge de residus reciclats a un 60% del total, que al seu torn haurà de reduir-se en 30% per adequar-se a les directrius europees.

PAGAMENT PER GENERACIÓ

És per això que el Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20), impulsat pel Govern català, preveu unes 150 iniciatives per millorar la situació mediambiental, com el pagament per generació.

Segons Tost, molta gent que recicla ho fa per valors i per militància, però que si es vol que aquests hàbits siguin adquirits per la majoria de la població, només ho faran "si es converteix en una qüestió de butxaca".

En aquest sentit, ha assenyalat que aquest model --en què cada habitant paga una tarifa plana per la gestió dels seus residus a la qual se li suma el cost de les borses de residus sense reciclar-- ja s'ha aplicat amb èxit en diferents municipis europeus.

Sobre les diferències en l'hàbit de reciclatge entre zones catalanes --a la Conca de Barberà es recicla un 50%, mentre que en un municipi del Camp de Tarragona només un 5%--, ha opinat que són causa d'una aposta política, i que cal destinar fons per educar i conscienciar la població.

A més dels residus municipals, Tost ha comentat també els industrials --que s'eleven a 3,6 tones i que han disminuït en un 1,5% respecte al 2012--, i ha explicat que les empreses reciclen gairebé el doble més que els particulars perquè han trobat la manera de valoritzar els residus.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés