Publicat 31/1/2019 17:36:59CET

CatSalut rectifica i conservarà part de l'oncologia pediàtrica al Parc Taulí de Sabadell

BANC D'IMATGES INFERMERES / ARIADNA CREUS I ÀNGEL

Derivarà a l'Hospital de la Vall d'Hebron els casos en fase més intensa

SABADELL (BARCELONA), 31 Gen. (EUROPA PRESS) -

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha rectificat la mesura de traslladar l'oncologia pediàtrica de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell al Vall d'Hebron de Barcelona i la mantindrà en part al centre vallesà.

Així ho ha explicat aquest dijous als mitjans el gerent dels Serveis Assistencials de l'Àrea d'Atenció Sanitària del CatSalut, Àlex Guarga, després d'una reunió del director del CatSalut, Adrià Comella, amb professionals i alcaldes de l'àrea d'influència del Taulí, i ha detallat que els pacients estabilitzats --fa més de tres anys que estan en tractament-- continuaran a l'hospital perquè mantinguin la proximitat territorial.

No obstant això, els casos amb tractament inferior als tres anys, que és una fase més intensa, es controlaran des de Vall d'Hebron, que actualment treballa en 31 casos actius de Sabadell.

Hi ha 39 nens de l'àrea d'influència vallesana que han superat aquesta fase i, per tant, faran el seguiment des del Taulí amb el desplaçament de les oncòlogues incorporades a l'hospital barceloní i que procedeixen del de Sabadell.

Guarga ha calculat que es programaran unes 80 visites anuals a la capital del Vallès Occidental, i ha assenyalat que el Taulí és el centre de referència per a les famílies i que serà pediatria qui fixarà si el cas es tracta a Sabadell o a Barcelona.

El membre el CatSalut ha defensat que la centralització dels diagnòstics --l'argument esgrimit inicialment per traslladar el servei-- dona bons resultats en la lluita contra les malalties, així ha dit que "hi ha resultats d'autoavaluació que determinen que quan es concentra l'atenció en pocs centres l'experiència augmenta i es redueix entre un 30 i 70% la mortalitat".

Ha concretat que el Taulí registra entre nou i deu casos nous anuals de tumors infantils i a la Vall d'Hebron se n'atenen un centenar, i ha afegit que l'hospital de la capital catalana disposa de material i recursos per dur a terme, per exemple, una cirurgia complexa.

FALTA DE COMUNICACIÓ

Guarga ha admès que tot el procés "probablement" no s'ha comunicat d'una manera fluïda i no ha estat, tal com ha definit, suficientment clara respecte a la ciutadania i als ajuntaments afectats.

La visita de membres del CatSalut al Taulí també ha servit per arribar a diversos compromisos en la millora de l'assistència, com convertir l'àrea de pediatria de l'hospital en un centre de referència de nounats complexos, amb menys d'1,5 quilos; incrementar la complexitat pels politraumes infantils i d'aquesta manera, els pacients amb patologies bàsiques no es derivin a Barcelona.

Una altra de les millores anunciades ha estat un treball conjunt entre el Taulí i l'Hospital Sant Joan de Déu per a la reordenació de l'ictus pediàtric.

No obstant això, no serà únicament aquest àrea la que es potenciarà: també d'altres, com el centre de referència del Vallès Occidental i del Bages de cirurgia oncològica de càncer d'ovari, i s'augmentarà el servei d'implantació de Dispositius Automàtics Implantables (Dais), que duplicarà l'activitat de cateterismes en un període d'entre tres i quatre anys.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.