Publicat 31/1/2019 16:25:49 +01:00CET

El CatSalut rectifica i conservar l'oncologia peditrica al Parc Taulí de Sabadell

Infermera peditrica del CIS Cotxeres de Barcelona prepara una vacuna
BANC D'IMATGES INFERMERES / ARIADNA CREUS I NGEL

Derivar els casos en una fase més intensa a l'Hospital de la Vall d'Hebron

SABADELL (BARCELONA), 31 gen. (EUROPA PRESS) -

El Servei Catal de la Salut (CatSalut) ha rectificat la mesura de traslladar l'oncologia peditrica de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell a la Vall d'Hebron de Barcelona i es mantindr al centre valles.

Així ho ha explicat el gerent dels Serveis Assistencials de l'rea d'Atenció Sanitria del CatSalut, lex Guarga, aquest dijous als mitjans, després d'una reunió mantinguda pel director del CatSalut, Adri Comella, amb professionals i alcaldes de l'rea d'influncia del Taulí, detallant que els pacients estabilitzats --fa més de tres anys que estan en tractament-- continuaran a l'hospital perqu mantinguin la proximitat territorial.

No obstant aix, els casos amb tractament inferior als tres anys, que és una fase més intensa, es controlaran des de la Vall d'Hebron, que actualment treballa en 31 casos actius de Sabadell.

Hi ha 39 nens de l'rea d'influncia vallesana que han superat aquesta fase i, per tant, faran el seguiment des del Taulí amb el desplaament de les onclogues incorporades a l'hospital barceloní i que procedeixen del de Sabadell.

Guarga ha calculat que es programaran unes 80 visites anuals a la capital del Valls Occidental, i ha assenyalat que el Taulí és el centre de referncia per a les famílies i que ser pediatria la que fixar si el cas es tracta a Sabadell o a Barcelona.

El membre del CatSalut ha defensat que la centralització dels diagnstics --l'argument esgrimit inicialment per traslladar el servei-- dona bons resultats en la lluita contra les malalties, i ha dit que "hi ha resultats d'autoavaluació que determinen que quan es concentra l'atenció en pocs centres l'experincia augmenta i es redueix entre un 30% i un 70% la mortalitat".

Ha concretat que el Taulí registra entre nou i deu casos nous anuals de tumors infantils i a la Vall d'Hebron se n'atenen un centenar, afegint que l'hospital de la capital catalana disposa de material i recursos per dur a terme, per exemple, una cirurgia complexa.

FALTA DE COMUNICACIÓ

Guarga ha adms que tot el procés "probablement" no s'ha comunicat d'una manera fluda i no ha estat, tal com ha definit, suficientment clar respecte a la ciutadania i als ajuntaments afectats.

La visita de membres del CatSalut al Taulí també ha servit per aconseguir compromisos en millora de l'assistncia, com convertir l'rea de pediatria de l'hospital en un centre de referncia de nounats complexos, amb menys d'1,5 quilos; incrementar la complexitat pels politraumes infantils i d'aquesta manera, que els pacients amb patologies bsiques no siguin derivats a Barcelona.

Una altra de les millores anunciades ha estat un treball conjunt entre el Taulí i l'Hospital Sant Joan de Déu per a la reordenació de l'ictus peditric, no obstant aix, no ser únicament aquesta rea la que es potenciar, també d'altres com ser centre de referncia del Valls Occidental i del Bages de cirurgia oncolgica de cncer d'ovari i s'augmentar el servei d'implantació de Dispositius Automtics Implantables (Dais), que duplicar l'activitat de cateterismes en un període d'entre tres i quatre anys.