Publicat 22/05/2019 18:20CET

Catalunya tindr vuit milions d'habitants el 2030 amb l'arribada de les persones migrants

Catalunya arribar als vuit milions d'habitants en 2030 amb l'arribada de persones migrants
EUROPA PRESS

Les defuncions superaran els naixements i tres de cada quatre comarques tindran més població

BARCELONA, 22 maig (EUROPA PRESS) -

Catalunya tindr una població de vuit milions d'habitants el 2030, mig milió més dels 7,5 milions actuals, i aquest creixement se sustentar per l'arribada de persones migrants, segons les projeccions de població de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

Les han presentat aquest dimecres el vicepresident del Govern catal i conseller d'Economia, Pere Aragnes; el director de l'Idescat, Frederic Udina; el director del Centre d'Estudis Demogrfics, Albert Esteve, i la secretria d'Economia de la Generalitat, Natlia Mas.

Aragons ha exposat que aquestes projeccions permeten anar "adaptant i redimensionant" els serveis públics a una demografia i unes economies canviants i garantir-ne la qualitat, tenint en compte que per a aix també es requereix anar augmentant la despesa de les administracions.

Ha remarcat que l'augment de la població calculat per l'Idescat, que per al 2060 la situa en els 8,77 milions d'habitants, és una "molt bona notícia" perqu permetr sustentar l'actual sistema públic de pensions en tenir més cotitzacions a la Seguretat Social.

El vicepresident ha defensat que s'ha d'"acompanyar" aquest creixement demogrfic i impulsar altres factors qualitatius com la tecnologia, la formació i la inversió per garantir que s'augmenta la productivitat.

"Creixerem més per creixerem millor i serem més forts, dinmics i innovadors", ha sostingut Aragons i ha recordat que els anys previs a la crisi econmica, malgrat que es creixia, no era competitiu.

ESPERANA DE VIDA

L'esperana de vida a Catalunya es preveu que augmenti i se situ als 88 anys per a les dones i als 83,2 anys per als homes el 2030, pel que fa als 86,3 anys per a elles i als 80,8 anys per a ells del 2016.

Per al vicepresident, aquest augment dels anys de vida comporta reptes com el d'assegurar que el sistema públic de salut té cobertura i existeixen polítiques públiques per a un envelliment digne: "Viurem més anys per hem de viure millor i més anys amb tota la dignitat".

També ha assenyalat que s'haur de "seguir reflexionant" sobre la sostenibilitat futura del sistema públic de pensions, i ha subratllat que aquestes qüestions s'han d'abordar no només des del Govern catal sinó des de les administracions locals, l'Estat i les institucions europees.

El creixement de l'esperana de vida també implicar que la població de 65 anys i més continu augmentant, tal com ha fet de manera progressiva i constant les darreres dcades, i aquesta part de la població representar el 22,3% del total el 2030 i el 29,8% el 2060.

CREIXEMENT NATURAL

L'augment de l'esperana de vida provocar el nombre de defuncions de manera continuada fins el 2030, mentre que els naixements hauran disminut a curt termini i després es recuperaran moderadament, per la qual cosa el creixement natural --indicador que s'obté de la resta entre naixements i defuncions-- ser negatiu per a aquest període.

L'Idescat ha remarcat que aix suposa un canvi demogrfic rellevant perqu en les dcades passades el creixement natural havia estat de signe positiu i prendran protagonisme els moviments migratoris en l'evolució de la població a Catalunya, sobretot, els que provinguin de fora d'Espanya.

"Els fluxos migratoris seran la variable que far créixer la població catalana els propers anys", ha raonat Aragons i ha emfatitzat que l'Administració Pública haur de generar més llocs de treball i que siguin de qualitat.

En aquest sentit, ha sostingut que existeix un "dficit preocupant" de professionals de carcter tcnic i ha advocat per trobar aquests perfils amb l'ajuda de sindicats i patronals i impulsar la formació professional.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés