Publicat 14/08/2021 10:38

Catalunya té almenys 80 rdios escolars amb qu es treballen la llengua i la comunicació

Educació les considera una "eina didctica per treballar en qualsevol matria"

BARCELONA, 14 ago. (EUROPA PRESS) -

Catalunya compta amb almenys 80 centres educatius que disposen d'una rdio escolar perqu els seus alumnes treballin la llengua i la comunicació enfrontant-se als micrfons, segons xifres de la Conselleria d'Educació de la Generalitat.

Segons han explicat fonts del departament a Europa Press, des del 2005 hi ha hagut un creixement "important" en el nombre de centres que tenen una rdio: al 2005 hi havia uns 15 centres que feien activitats radiofniques, per a partir de la implantació de la sisena hora al 2006 es va arribar als 150, i quan va desaparixer aquesta mesura la xifra va baixar als 50, i des de llavors ha augmentat lleugerament.

Aquestes fonts han afegit que, pedaggicament, la rdio "irromp com un aliat a l'aula per treballar sobretot la comunicació i la llengua, ja sigui escrita com oral, per també com a eina didctica per treballar en qualsevol matria o metodologia", i la Conselleria ofereix formació en línia per a aquesta temtica.

L'Institut Barri Bess de Barcelona disposa d'una rdio des de fa més de dues dcades, i el seu actual director, scar Trrega, ha dit a Europa Press que creu que va ser un dels primers centres de Catalunya a disposar d'una i que ara mateix és un "element absolutament transversal" en el seu projecte educatiu.

"No hi ha ningú que pugui dir que no pot treballar els seus continguts o competncies des de la rdio. La fa servir des del professor de Castell al de Catal, el de Geografia, el d'Economia i el de Música", ha explicat Trrega.

El docent ha puntualitzat que l'xit del projecte depn que a cada moment hi hagi al centre algun docent hbil amb la tcnica que requereixen els enregistraments, perqu de vegades existeix una "barrera tecnolgica" que fa que els professors més veterans no s'atreveixin a adaptar els seus ensenyaments al format.

A més, ha opinat que és millor que es pugui treballar en aquest format amb grups relativament petits --"no és el mateix fer un taller de radi amb 23 alumnes que amb 10", ha illustrat--.

ESCOLA DE PRIMRIA

A Girona, l'Escola Annexa - Joan Puigbert disposa d'una rdio des de fa uns 20 anys, i el seu responsable actual, Dolors Llagostera, ha explicat a Europa Press que es va engegar grcies, en part, a una aportació econmica de les famílies del centre.

En aquests anys l'escola ha anat evolucionant el projecte educatiu associat a la rdio: inicialment els alumnes de sis de Primria elaboraven un informatiu setmanal i el transmetien en directe per un sistema de megafonia --la resta de cursos l'havien d'escoltar i fer alguna dinmica posterior--.

Després es va comenar a involucrar alumnes més petits, creant la figura del "curs convidat", es van gravar els programes per poder-los escoltar a casa i es va ampliar el nombre de seccions: ara com ara les hi ha de música, concursos per endevinar 'el personatge misteriós de la setmana', uns minuts en angls, es feliciten els aniversaris, s'expliquen acudits i es diu una notícia falsa que es revella al final del programa.

"És un projecte viu, cada any valorem qu ha funcionat, qu no, i com evolucionem. A més és compartit, de manera que tota l'escola sent el seu", ha destacat Llagostera, al punt que la rdio va continuar funcionant durant el confinament de la pandmia de la covid-19: les famílies que van poder van gravar les seves parts des de casa.

La professora ha destacat: "Per al cicle superior d'educació Primria, elaborar un guió és un treball de llengua molt potent i molt competencial; han de decidir moltes coses en grup. Per als més petits, tot i que els faci vergonya, és una activitat de llengua oral".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés