Publicat 03/01/2019 13:24

Catalunya s'incorpora a la interoperabilitat de la histria clínica electrnica

Metge i ordinador
PIXABAY - Archivo

MADRID, 3 gen. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat s'ha incorporat a la Histria Clínica Digital Interoperable del Sistema Nacional de Salut (HCDSNS), el projecte que permet que els informes clínics dels pacients estiguin disponibles a qualsevol consulta mdica de l'Estat dins del Sistema Nacional de Salut (SNS), ha informat el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social en un comunicat aquest dijous.

D'aquesta manera, a més, est previst que "durant els propers mesos" els metges catalans puguin accedir als informes dels pacients d'altres comunitats.

Amb la incorporació de Catalunya, s'incrementa de manera substancial l'accessibilitat d'informació clínica electrnica interoperable per 7,89 milions de persones, la qual cosa suposa un total de 42,81 milions de ciutadans en el total del SNS, i permet aconseguir una cobertura del 94,64% sobre la població atesa en la sanitat pública.

Els conjunts de dades formen part dels informes emesos per
l'atenció primria, pels especialistes, pels serveis d'urgncies, per les altes hospitalries, per infermeria, pel laboratori, per les proves d'imatge i per d'altres proves diagnstiques.

D'altra banda, existeix la Histria Clínica Resumida, que suposa un extracte, generat al moment en qu se sollicita, de les dades de la histria clínica del pacient més rellevants davant d'una necessitat d'assistncia sanitria.

Els documents disponibles de cada pacient depenen, en primer lloc, dels contactes que hagi tingut amb el sistema sanitari (si ha anat al seu metge de família, a urgncies, si ha estat hospitalitzat, etctera) i, d'altra banda, que la comunitat autnoma respectiva els hi hagi normalitzat i posat a disposició, cosa que estan duent a terme de manera progressiva.

Els ciutadans també poden accedir a les seves dades clíniques mitjanant un sistema d'identificació digital, i també poden conixer des de quins centres i serveis s'ha accedit a la seva informació personal de salut, restringir de manera selectiva l'accés a diversos documents i reclamar en cas que considerin injustificat un accés.

Aquest projecte est connectat amb les successives iniciatives de la UE per a la comunicació de la informació clínica entre els estats membres.

El Ministeri s'ha comproms juntament amb 14 comunitats autnomes a proveir el servei d'intercanvi d'Histries Clíniques Resumides a nivell europeu el 2020.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés