Publicat 18/06/2019 15:12

Catalunya rep 6.059 sollicituds d'asil en cinc mesos

Rescatan a 33 personas de una patera en el Estrecho de Gibraltar
Cristian Calvo - Europa Press

Cear veu "saturat" el sistema d'asil espanyol, amb més de 100.000 persones en espera

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

Catalunya ha rebut 6.059 peticions d'asil entre els mesos de gener i maig del 2019, a diferncia de les 8.000 del 2018, i es manté com la segona comunitat autnoma amb més sollicituds --per darrere de Madrid--, segons l'informe anual de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (Cear) sobre la situació de persones refugiades a Espanya i Europa, i s'ha registrat un augment estatal de les denegacions respecte al 2017, amb un 76% de resolucions negatives.

Les dades han estat presentades per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (Ccar) aquest dimarts en roda de premsa, i l'entitat reclama un canvi de polítiques i l'impuls d'un Pacte d'Estat per a l'Asil en coherncia amb els pactes mundials --el Pacte Mundial per a la Migració Segura, Ordenada i Regular i el Pacte Mundial sobre els Refugiats--, ratificats el desembre del 2018.

Lluny de les 2.500 sollicituds que es van presentar a l'Estat el 2012, Espanya es va situar el 2018 com el quart estat de la Unió Europea a rebre peticions, després d'acumular-ne un total de 54.065, de les quals només 575 van obtenir l'estatut de refugiat i 2.320 la protecció subsidiria.

Quan es compleix un any de l'arribada a Valncia de les 630 persones a bord de l'embarcació del salvament Aquarius, el president del Ccar, Miguel Pajares, ha dit que el que més est aflorant té a veure amb "la repressió de la immigració", en relació amb l'augment dels discursos antimmigració i el ressorgiment de partits de l'extrema dreta a Europa.

Pajares ha explicat que es continuen fent devolucions en calent, hi ha menys resolucions favorables d'asil i Espanya est collaborant en el bloqueig de vaixells de salvament marítim, com el de Proactiva Open Arms.

SISTEMA D'ASIL COLLAPSAT

Les 46.596 sollicituds d'asil que es van presentar aquest 2019 a l'Estat espanyol se sumen als 78.000 expedients acumulats pendents de resolució, que són més de 100.000 peticions que esperen resposta, una xifra que demostra que el sistema "est saturat", ha explicat la coordinadora d'incidncies del Ccar, Pascale Coissard.

Amb tot, els pasos llatinoamericans continuen ocupant les primeres posicions de demanda de sollicitud, amb un canvi respecte al 2018: Síria surt de la llista de les cinc primeres nacionalitats i és substituda per Nicaragua, que s'uneix a Veneuela --que repeteix per tercer any consecutiu com el país amb més sollicituds d'asil a l'Estat--, Colmbia, Hondures i El Salvador.

FUGIR DE LES 'MARAS'

Des de l'entitat s'ha assenyalat que es tracta sobretot de famílies que fugen de les organitzacions criminals conegudes com 'maras', com és el cas d'Hugo, periodista d'El Salvador i sollicitant d'Asil a Catalunya.

Després de rebre amenaces i extorsió per part de les 'maras', Hugo i la seva família van decidir abandonar El Salvador i buscar refugi a Europa, i el periodista ha lamentat que, malgrat que la situació al triangle nord de Centreamrica no est considerat un conflicte armat, est registrant més morts que zones de conflicte reconegudes.

NINGÚ NO EST SALVANT AL MEDITERRANI

Segons les dades de l'informe, el 2018 Espanya va ser el principal país d'entrada a Europa, amb més de 65.383 arribades per via terrestre i marítima, i va rebre el 51% de les arribades marítimes a la Unió Europea (UE) a través del Mediterrani,

Pajares ha assenyalat que s'est "criminalitzant" tot el que est vinculat al salvament i atenció de refugiats, i l'entitat ha assegurat que en aquests moments no hi ha cap embarcació de salvament actuant al Mediterrani.

Actualment, el Mediterrani es considera la ruta de migració més perillosa i la "fossa comuna" més important que ha existit mai --al 2018, 2.299 persones van morir mirant d'arribar a les costes europees--, i malgrat que els viatges han disminut, la taxa de mortalitat ha augmentat en el que va de 2019, amb una mitjana d'una mort per cada 44 persones que provaven el viatge.

Sobre els principals pasos d'acolliment, l'informe del Cear recull dades d'Acnur que indiquen que Alemanya és el primer país europeu a acollir, i se situa en el sis lloc dels deu primers, i la mateixa organització assenyala que només un 15% dels refugiats del món es troben a pasos rics, mentre que el 85% es concentren als pasos vens d'on es produeixen els conflictes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés